Το κλάμα είναι ο μοναδικός κώδικας επικοινωνίας του βρέφους.
Είναι ο τρόπος που προσπαθεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του, να αναζητήσει την ικανοποίηση των αναγκών του.
Μεγαλώνοντας, μέσα από το κλάμα εκφράζει τα συναισθήματα που του προκαλούν στενοχώρια, εκφράζει το φόβο του, την κακή σωματική υγεία, τον πόνο του, το παράπονό του, την έλλειψη προσοχής, κλπ.
11 λόγοι για τυς οποίους μπορεί να κλαίει ένα μωρό
Οι πιο πολλές μητέρες μπορούν με λίγη εμπειρία και λίγες γνώσεις να ξεχωρίσουν σιγά-σιγά το κλάμα του βρέφους όταν αυτό πονά κάτι, όταν πεινά, όταν είναι λερωμένο ή απλά κουρασμένο. Εάν όμως το βρέφος κλαίει και δεν ξέρετε τον λόγο, δείτε τα κυριότερα αίτια στη πιο κάτω λίστα που έχει καταρτίσει η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.
1. Πεινά
2. Είναι λερωμένη η πάνα του
3. Θέλει να κοιμηθεί
4. Θέλει αγκαλιά και κουβέντα
5. Έχει κολικό
6. Θέλει να ρευτεί
7. Είναι πολύ κρύο ή πολύ ζεστό
8. Θέλει πιο πολλά ερεθίσματα – θέλει λιγότερα ερεθίσματα
9. Βγάζει δόντια
10.Είναι άρρωστο
11. Άλλα πιο σπάνια (κήλη, σύγκαμα, στοματίτιδα, πονοκέφαλος, περιτύλιξη τρίχας γύρω από κάποιο δάκτυλο, εγκολεασμός τσιμπήματα εντόμων κλπ)
Σύμφωνα με την Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή, το κλάμα του παιδιού μπορεί και μιλάει από μόνο του πολλές φορές. Το θέμα είναι πως αντιδρά ο γονιός στο παιδικό κάλεσμα μέσα από τα δάκρυα. Σίγουρα, ένα “ήσυχο” παιδί, που δεν κλαίει είναι για το γονιό ευλογία θα έλεγαν κάποιοι. Είναι όμως έτσι; Σίγουρα υπάρχουν παιδιά που είναι πιο ήσυχα από κάποια άλλα, παιδιά που κλαίνε με το παραμικρό ή παιδιά που ακόμα και αν τα μαλώσει ο γονιός σφίγγουν το στοματάκι τους ή τα χεράκια τους και δεν βγάζουν άχνα.
Το θέμα είναι πως όταν ο γονιός ενισχύει το παιδί του ανεξάρτητα από το φύλο του, στο να μην κλαίει, στο να μην δακρύζει, το ενισχύει στο να μην εκφράζει αυτό που νιώθει, καθώς το παιδί με τη σειρά του πιστεύει πως πρέπει να πάψει πια να κλαίει γιατί είναι δείγμα ότι είναι κακό παιδί.
Πηγή: onmed.gr