Το λίπος στο συκώτι, ασθένεια γνωστή και ως μη-αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος, οφείλεται στην αυξημένη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα του ήπατος, που δεν αποδίδεται στην υπερκατανάλωση αλκοόλ.
Συνήθως συνυπάρχει με την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο ή άλλους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου και αποτελεί τη συχνότερη μορφή χρόνιας ηπατικής νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες.
Η αντιμετώπιση της πάθησης βασίζεται κυρίως σε αλλαγές στον τρόπο ζωής του ασθενή, με τις συνήθειες διατροφής και άσκησης να παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Τι μπορείτε να κάνετε
-Εάν έχετε πολλά περιττά κιλά επιδιώξτε τη σταδιακή τους απώλεια. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας ισορροπημένης δίαιτας που περιορίζει τις θερμίδες, στοχεύοντας στην απώλεια της τάξης του 5-10% του αρχικού σωματικού βάρους. Μην ακολουθείτε αυστηρές δίαιτες που προκαλούν απότομη απώλεια βάρους και μπορεί να λειτουργήσουν επιβαρυντικά για την υγεία σας.
-Περιορίστε τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, αντικαθιστώντας τα με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Προτιμήστε γάλα και τυριά με χαμηλά λιπαρά (ανθότυρο, άπαχη μυζήθρα, φέτα χαμηλή σε λιπαρά) και κρέατα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Επιπλέον, αποφύγετε τα έτοιμα προϊόντα ζύμης (σφολιάτες, κρουασάν, ντόνατς, μπισκότα) και προτιμήστε το ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και μαργαρίνες. Τέλος, αποφύγετε τα τηγανητά και προτιμήστε το βραστά και ψητά.
-Βάλτε στη διατροφή σας τα καλά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, καταναλώνοντας ψάρια και θαλασσινά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
-Αντικαταστήστε τους απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, μαρμελάδες, γλυκά, κρουασάν, κουλουράκια, κέικ, σοκολάτες, αναψυκτικά, τυποποιημένους φρουτοχυμούς) με σύνθετους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (δημητριακά ολικής άλεσης και προϊόντα τους).
-Αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
-Αυξήστε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, επιλέγοντας ένα άθλημα ή μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί και προσπαθήστε να την ακολουθείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα.
Πηγή: onmed.gr