Υπολογίζεται ότι η κατάθλιψη επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα αποτελεί τη δεύτερη βασική αιτία κακής υγείας μέχρι το 2020.
Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της κατάθλιψης.
Ειδικότερα, η τακτική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και ψαριών έχουν θετική επίδραση.
Ειδικά το ψάρι, αποτελεί ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health, άντρες που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε ψάρι είχαν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώδουν κατάθλιψη, ενώ στις γυναίκες οι πιθανότητες μειώθηκαν κατά 16%.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα ω3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια μπορεί να διαφοροποιούν τη δομή των εγκεφαλικών μεμβρανών. Είναι μάλιστα πιθανό να μπορούν να αλλάζουν τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, δύο ορμονών που δημιουργούν αίσθημα ευτυχίας και ευεξίας.
Η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχονται στα ψάρια μπορεί επίσης να συμβάλουν στην αποτροπή της κατάθλιψης, ενώ ταυτόχρονα η κατανάλωση πολλών ψαριών αποτελεί δείκτη υγιεινής και πιο θρεπτικής διατροφής.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι χρειάζεται να γίνουν κι άλλες μελέτες προκειμένου να καταλήξουν σε σταθερά αποτελέσματα.
Διαβάστε επίσης:
Γιαούρτι: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
Πηγή