Το παιχνίδι είναι κάτι πολύ περισσότερο από διασκέδαση για τα μωρά και τα παιδιά. Είναι το πώς μαθαίνουν και το πώς ανακαλύπτουν το ποιοι πραγματικά είναι, πώς ο κόσμος «δουλεύει» και που ταιριάζουν.
Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου
Το παιχνίδι, είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί ένας γονιός να κάνει με το παιδί του. Ο χρόνος που ένας γονιός θα ξοδέψει για να παίξει με το παιδί του, δείχνει στο παιδί με πόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους μπορεί να μάθει κάτι.
Πώς βοηθάει το παιχνίδι ένα παιδί;
1. χτίζει αυτοπεποίθηση
2. νιώθει ασφάλεια, ευτυχία και αγάπη
3. αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες, της γλώσσας και της επικοινωνίας
4. τους μαθαίνει να νοιάζονται για τους άλλους και το περιβάλλον
5. αναπτύσσουν φυσικές δεξιότητες
6. συνδέονται και βελτιώνουν τα μονοπάτια στον εγκέφαλο τους
Τα διαφορετικά είδη παιχνιδιού
Το αδόμητο, ελεύθερο παιχνίδι, είναι το καλύτερο είδος του παιχνιδιού για τα μικρά παιδιά.
Πρόκειται για αυτό το είδος παιχνιδιού που απλά συμβαίνει, ανάλογα με το τι τραβά το ενδιαφέρον του παιδιού σας εκείνη τη στιγμή. Το ελεύθερο παιχνίδι δεν έχει προγραμματιστεί και αφήνει το παιδί σας να χρησιμοποιήσει τη φαντασία και την κίνησή του με το δικό του ρυθμό.
Παραδείγματα ελεύθερων παιχνιδιών:
- δημιουργικό παιχνίδι που παίζει μόνο του ή μαζί με άλλους, έχοντας κάποιο αγαπημένο του μαλακό παιχνίδι ή κάποιο μουσικό παιχνίδι.
- ευφάνταστα παιχνίδια – για παράδειγμα, φτιάχνοντας σπιτάκια από κουβέρτες ή σεντόνια και παίζοντας τα αγαπημένα του παιχνίδια κρυμμένο εκεί… στο δικό του κάστρο…
- ανακαλύπτοντας νέα παιχνίδια που του έχετε αγοράσει ιδανικά για την ηλικία του παροτρύνοντάς το να παίξει ή ακόμη και να τα φτιάξει από την αρχή.
Παρακινήστε το καθημερινά να παίζει με τα παιχνίδια του και αφήστε το να κάνει στην κυριολεξία ό,τι θέλει με αυτά. Αφήστε τα να τα εξερευνήσει και να τα μάθει όπως εκείνο θέλει. Μπορείτε να κάνετε και εσείς ό,τι το παιδί σας θέλει. Βοηθήστε το να βάλει τη φαντασία του σε λειτουργία. Θα εκπλαγείτε με τα πόσα διαφορετικά παιχνίδια μπορεί να σκεφτεί με ένα απλό ελεφαντάκιή το αγαπημένο του παιχνίδι που κοιμάται αγκαλιά.
Ποια παιχνίδια είναι κατάλληλα ανά ηλικία
Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, ο τρόπος που παίζει θα αλλάξει. Θα γίνει ακόμη πιο δημιουργικός και θα αρχίσει να πειραματίζεται ακόμη περισσότερο με τα παιχνίδια του, εκπλήσσοντάς σας μέρα με τη μέρα.
Τα παιδιά περνούν από διαφορετικά στάδια ανάπτυξης καθώς μεγαλώνουν. Αυτό συμπεριλαμβάνει ότι κάποια στιγμή θα παίζουν μόνα τους και κάποια άλλη θα αναζητούν παρέα.
Νεογέννητα και μωρά
Για τα νεογέννητα το καλύτερο παιχνίδι είστε εσείς. Απλά με το να κοιτάζει το πρόσωπό σας και να ακούει τη φωνή σας είναι το πιο ωραίο παιχνίδι. Να μην ξεχνάτε να χαμογελάτε. Το χαμόγελο τους αρέσει πολύ.
- τραγουδήστε του τραγούδια, χρησιμοποιώντας μουσικά παιχνίδια και αντικείμενα που θα βοηθήσουν την ακοή του και τις κινήσεις του. Παιχνίδια σαν και αυτά είναι της Playskool το Φωτεινός Αγκαλίτσας. Ο Φωτεινός Αγκαλίτσας έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.
- παίξτε με παιχνίδια που έχουν διαφορετική υφή και που συνδυάζει πολλά χρώματα και διάφορους ήχους. Παιχνίδια σαν και αυτά είναι το Fold ‘nGoCuddlerΛαγουδάκι και το Fold ‘nGoCuddlerΑλεπουδάκι της Playskool.
Νήπια
Το νηπιάκι σας, σίγουρα θα λατρέψει παιχνίδια που το κάνουν να σκέφτεται, να χαλάει, να φτιάχνει και παιχνίδια που θα μπορεί να σπρώχνει. Παιχνίδια σαν και αυτά είναι ο κύριος και η κυρία Πατάτα της Playskool (ο Κ. Πατάτας, έκανε την πρώτη εμφάνιση του τη δεκαετία του ‘50. Από τότε, έχει αλλάξει πολλές μορφές και προσφέρει πλέον – με νέα ανανεωμένη εμφάνιση – ατελείωτη διασκέδαση και δημιουργικότητα), ο ΕλεφαντούληςΑεροσυντριβάνι, η κουζίνα Pretend ‘nGoKitchenκαι το Pretend ‘nGoWorkshop. Με αυτό τον τρόπο θα εξασκήσει τις κινητικές τουικανότητες πιάνοντας, πατώντας και τοποθετώντας.
Παιδιά 6-7 ετών και πάνω
Ακόμη και σε αυτή την ηλικία τα παιδιά έχουν ανάγκη για παιχνίδι. Το παιχνίδι τα βοηθάει να αναπτύσσουν και να εξελίσσουν τις σχέσεις τους με τα άλλα παιδιά και μαθαίνουν να παίζουν, να μοιράζονται, να κερδίζουν και να χάνουν. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε παιχνίδια με κατασκευές, πάζλ, παιχνίδια φαντασίας, παιχνίδια που τα κάνουν να σκέφτονται, παιχνίδια με κάρτες και ακόμη και σε αυτή την ηλικία λατρεύουν να φτιάχνουν «σπιτάκια» από μεγάλα χάρτινα κουτιά, σεντόνια και κουβέρτες.
Τέλος, αφού μιλάμε για τη σημασία του παιχνιδιού στη ζωή του παιδιού δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφερθούμε στην Playskool. Πόσα πράγματα γνωρίζετε για αυτή την εταιρία αλήθεια; Αξίζει να γνωρίζετε ότι η Playskool ξεκίνησε το 1928, όταν δύο δασκάλες αντιλήφθηκαν ότι τα βρέφη, τα μωρά και τα παιδιά μαθαίνουν τη ζωή μέσω του παιχνιδιού. Έτσι ίδρυσαν το «Ινστιτιτούτο Playskool» όπου η βασική αρχή τους ήταν ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα παίζοντας. Είδαν το παιχνίδι ως μέσο εκμάθησης αλλά και διασκέδασης και χαράς.
Η Playskool προσφέρει για κάθε στάδιο ανάπτυξης το κατάλληλο παιχνίδι. Τα μελετημένα παιχνίδια, προσφέρουν την χαρά του παιχνιδιού αλλά ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μωρών ανάλογα με την ηλικία τους.
Πηγή