Να ξεκινήσει η συζήτηση για την καθιέρωση «σταθερών θητειών» που θα βάλουν τον τόπο σε μια «πολιτειακή και πολιτική κανονικότητα», λέει η Περιφερειάρχης Αττικής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, σε συνέντευξή της στην «Βραδυνή της Κυριακής», αναφορικά με τις προτεραιότητες που θα προτάξει στην ατζέντα των εργασιών της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Η Περιφερειάρχης αναφέρεται στην επικείμενη έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής καθώς και στο θέμα του Πεδίου του Άρεως.
Στη συνέντευξή της, η κ. Δούρου, υπογραμμίζει ότι ως πολίτη «εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να πάψει η χώρα να βρίσκεται υπό καθεστώς επιτροπείας. Να μην γίνουν τα μνημόνια καθεστώς. Γιατί, δυστυχώς πολιτικές και κομματικές δυνάμεις τα αντιμετωπίζουν ως δεδομένα και η διαφοροποίησή τους έγκειται στη διαχείριση». Αυτή, προσθέτει, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα για την κυβέρνηση. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η μείωση του χρέους, που έχει πλέον κερδίσει σημαντικό έδαφος καθώς πολλοί και έγκριτοι παράγοντες, εκτός Ελλάδος, θεωρούν ότι είναι αναγκαία. «Και μάλιστα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά γενικότερα, για την Ευρώπη, προκειμένου να πάψουν οι αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας που δεν είναι λύση αλλά μέρος του προβλήματος» τονίζει μεταξύ άλλων.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα της ΝΔ για εκλογές η Δούρου τονίζει ότι «αυτή η ιστορία να ζητά «εδώ και τώρα εκλογές» ένα κόμμα όταν είναι στην αντιπολίτευση και να «ξεχνά» το συγκεκριμένο αίτημα, όταν είναι στην κυβέρνηση, πρέπει μια και καλή να πάψει. Γιατί το μόνο που κάνει είναι να πλήττει την ίδια την αξιοπιστία της πολιτικής. Δείχνει ασυνέπεια λόγων και έργων».
Αναφερόμενη στις πρόσφατες συναντήσεις της με τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, η Ρένα Δούρου, αφού τονίζει ότι ήσαν «συναντήσεις ουσίας» που «δεν σκόπευαν στις φωτογραφίες και στις κάμερες», παρατηρεί ότι «έρχονται στο τέλος μιας δύσκολης όσο και κρίσιμης διαδικασίας: της ολοκλήρωσης της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης των Αποβλήτων της Αττικής». Η ίδια υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της διαδικασίας, λέγοντας: «Εμείς εδώ, πρέπει έν έτει 2016 να δίνουμε μάχες για το αυτονόητο. Είτε πρόκειται για τη Φυλή, είτε για τη Ψυτάλλεια. Έναν ολόκληρο χρόνο δώσαμε μάχη κατά των μικροσυμφερόντων, για να πείσουμε δήμους και τοπικές κοινωνίες για την αναγκαιότητα των βιολογικών καθαρισμών και του αποχετευτικού συστήματος!».
Αναφορικά με το «αίσχος των δύο εκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων που θάβονται κάθε χρόνο στη Φυλή», το νέο Περιφερειακό Σχέδιο δρομολογεί το οριστικό της κλείσιμο, βάζοντας τις βάσεις ενός νέου μοντέλου, με τη συνεργασία των δήμων, τονίζει η Περιφερειάρχης Αττικής, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «με ευχολόγια και τσιτάτα δεν κλείνει η Φυλή, αλλά με σοβαρή παρέμβαση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, χωρίς πομπώδεις εξαγγελίες».
Σχετικά με το Πεδίον του Άρεως, η Περιφερειάρχης παρατηρεί ότι «εδώ και δύο χρόνια» σιωπά «απέναντι σε αυτούς που όψιμα «ανακάλυψαν» το Πεδίον του Άρεως. «Σιωπώ μέχρις ότου να έχουμε το πόρισμα για τη διαχείρισή του. Σιωπώ απέναντι στις ευθύνες που έχουν υπουργεία, δήμος, οργανισμοί και τις οποίες ευθύνες θα όφειλαν να γνωρίζουν και να λαμβάνουν υπόψη τους, όσοι σήμερα, επιδερμικά και συγκυριακά, επιλέγουν να κάνουν αιχμή του δόρατος της κριτικής τους, το πάρκο». Η ίδια προσθέτει ότι «επιλέγουμε, ως Περιφέρεια, την πράξη, τα έργα. Επιλέγουμε να δίνουμε καθημερινά μάχες» και υπογραμμίζει ότι η σημερινή κατάσταση «δεν αποτελεί νομοτέλεια». Αλλά «αποτέλεσμα σωρευμένης αδράνειας και συστηματικής αβελτηρίας», από εκείνους που εκ του νόμου όφειλαν και υποχρεούνταν, σημειώνει. Για παράδειγμα αναφέρεται, στις δομές στο κέντρο της πόλης οι οποίες όπως υπογραμμίζει, «όφειλαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, στηρίζοντας τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από κάθε είδους εξαρτήσεις και αναζητούν καταφύγιο στο Πεδίον του Άρεως».
Απαντώντας στην ερώτηση αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για Περιφερειάρχης το 2019, η Ρένα Δούρου, τονίζει μεταξύ άλλων: «Η ερώτηση αυτή δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει κανένα και καμία. Γιατί εκτιμώ ότι «η πολιτική δεν είναι καριέρα, αλλά ενασχόληση με τα κοινά, με την αριστοτελική έννοια». Άλλωστε, συμπληρώνει, το απέδειξα εμπράκτως με την παραίτησή μου από βουλευτής κατά την προεκλογική εκστρατεία της άνοιξης του 2014, ενόψει μιας αβέβαιης μάχης». Εκείνο που ενδιαφέρει τον πολίτη, παρατηρεί η ίδια «είναι να κάνει τη δουλειά του χωρίς να τρέχει από γραφείο σε γραφείο, χάνοντας χρόνο για μία σφραγίδα, χωρίς να στέκεται στην ουρά για μια έγκριση, χωρίς να πρέπει να αντιμετωπίσει καταστάσεις «παράνοιας» ή ακόμη και διαφθοράς».
Πηγή