Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Μητρικός θηλασμός: Οδηγίες για τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το βρέφος!

Oι πρώτες ημέρες στο σπίτι χαρακτηρίζονται από χαρά με τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας Παρόλα αυτά πολλές φορές οι γονείς διακατέχονται από άγχη και φοβίες για την ομαλή πορεία του βρέφους.

Γράφει η Ομάδα Μητρικού Θηλασμού ΜΗΤΕΡΑ

Αυτό πηγάζει τις περισσότερες φορές από ξεπερασμένες πρακτικές για την άμεση επιβολή προγράμματος σίτισης στο νεογνό καθώς συνηθίζεται να ακολουθείται ένας προγραμματισμός στον τρόπο ζωής.

Η εκπαίδευση των νέων μητέρων στις καλές πρακτικές του μητρικού θηλασμού είναι σημαντικό να ξεκινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρακολουθώντας σεμινάρια μητρικού θηλασμού και περιποίησης του βρέφους. Στη συνέχεια η εκπαίδευση γίνεται πράξη στο μαιευτήριο με τη συνδιαμονή μητέρας – νεογνού (υπηρεσία rooming-in) καθώς και με τη σημαντική συμβολή στην εκπαίδευση κι υποστήριξη του προσωπικού υγείας.

Τα κύρια σημεία της αποτελεσματικότητας του θηλασμού βασίζονται σε ένα σύνολο ενδείξεων που είναι καλό να αναγνωρίζονται από τη νέα μητέρα. Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα του θηλασμού εκτιμάται βάση των παρακάτω ενδείξεων:

Αναγνώριση στα σημάδια πείνας του βρέφους
Είναι σημαντική η αναγνώριση στα σημάδια πείνας του βρέφους διότι το βρέφος συνεργάζεται καλύτερα και αποτελεσματικότερα στον θηλασμό.
Ελεύθερος κι απεριόριστος μητρικός θηλασμός.
Ο μητρικός θηλασμός χωρίς πρόγραμμα βοηθά στην εγκατάσταση της γαλουχίας. Συστήνεται το νεογνό να θηλάζει 8- 12 φορές το 24ωρο. Η γαλουχία εδραιώνεται περίπου στις πρώτες 4-6 εβδομάδες.
Η διούρηση και οι κενώσεις αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για την εκτίμηση του βρέφους.
Μετά την 4η ημέρα τα νεογνά πρέπει να έχουν τουλάχιστον 6 λερωμένες/βρεγμένες πάνες το 24ωρο.
Κατά τις πρώτες 4 ημέρες ζωής του νεογνού παρατηρείται φυσιολογική απώλεια του σωματικού βάρους, με μέγιστη απώλεια 10% σε σχέση με το βάρος γέννησής του. Το νεογνό θα επανακτήσει το βάρος γέννησης προοδευτικά μέχρι την 15η ημέρα ζωής. Συνίσταται η σταθερή και ικανοποιητική αύξηση του σωματικού βάρους του βρέφους, 150-210gr ( ή και περισσότερα) την εβδομάδα.

Οι Μαίες και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΜΗΤΕΡΑ, του Μοναδικού Ιδιωτικού Μαιευτηρίου στην Ελλάδα πιστοποιημένου ως «Νοσοκομείο Φιλικό προς τα βρέφη », αναλαμβάνουν την επίλυση αποριών των μητέρων καθώς προσφέρουν και εξατομικευμένες οδηγίες εξόδου από το Μαιευτήριο.

Επίσης, συστήνεται η διατήρηση της επικοινωνίας μετά την έξοδο για την παρακολούθηση της πορείας του μητρικού θηλασμού αλλά και για την επίλυση αποριών και προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Προσφέρεται η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για βοήθεια σε θέματα μητρικού θηλασμού καλώντας στο 210 6869000, χωρίς χρέωση για τη μητέρα, καθώς είναι διαθέσιμη και η υπηρεσία «Μητέρα στο Σπίτι» για βοήθεια σε θέματα μητρικού θηλασμού κατ’ οίκον, καλώντας στο 1051.

Επίσης, το Εξωτερικό Ιατρείο Μητρικού Θηλασμού αποτελούμενο από την Ομάδα Μητρικού Θηλασμού, λειτουργεί καθημερινά και δέχεται προγραμματισμένα ραντεβού για βοήθεια και επίλυση προβλημάτων στο θηλασμό.


Πηγή