Σάββατο , 18 Ιανουάριος 2025

Τι σχέση μπορεί να έχει το 2016 με τις επαναστάσεις του 1848

Καθώς το 2016 οδεύει προς το τέλος του, το βρετανικό BBC Radio 4 ζήτησε από κορυφαίους ιστορικούς να αξιολογήσουν τη χρονιά που φεύγει.

Τα γεγονότα άλλωστε που σημειώθηκαν φέτος είχαν σημαντικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο: Το Brexit, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, οι πόλεμοι σε Συρία και Υεμένη κ.α.

Ο ιστορικός Andrew Roberts απαντώντας στην πρόκληση του BBC, παραλληλίζει το 2016 με τις επαναστάσεις που συντάραξαν την Ευρώπη το 1848 και αναλύει τους λόγους που το υποστηρίζει.

Διαβάστε αναλυτικά την άποψη του Andrew Roberts…

«Το πλησιέστερο ιστορικό ισοδύναμο για το 2016 είναι το 1848, όταν μια σειρά επαναστάσεων ξέσπασαν η μία μετά την άλλη, πολλές εκ των οποίων ήταν όμοιες μεταξύ τους όμως και η καθεμία ήταν επίσης και ελαφρώς διαφορετική, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες

Το 1848 μια επανάσταση στη Γαλλία ανέτρεψε τον Βασιλιά Λουδοβίκο Φίλιππο και την Ιουλιανή Μοναρχία, οδηγώντας τον βασιλιά σε εξορία.

Ο όχλος εισέβαλε στο Παλάτι του Κεραμεικού (Tuileries Palace) στο Παρίσι και το μήνυμα πήραν και στη Βιέννη, όπου ο καγκελάριος Κλέμενς φον Μέττερνιχ υποχρεώθηκε να αποδράσει από την πόλη ντυμένος σαν πλύστρα.

Παρομοίως, το παράδειγμα της είδησης-σοκ για το Brexit παρείχε στους Αμερικάνους το παράδειγμα ότι το κατεστημένο μπορεί να ανατραπεί.

Με παρόμοιες, αλλά ελαφρώς διαφορετικές λαϊκές εξεγέρσεις να επιτυγχάνουν στην Κολομβία το 2016, όπου μια ειρηνευτική συμφωνία με τη ναρκο-τρομοκρατική οργάνωση Farc καταψηφίστηκε από το λαό και την Ιταλία όπου ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός εξαναγκάστηκε σε παραίτηση αφότου έχασε ένα συνταγματικό δημοψήφισμα με 60% προς 40%, υπογραμμίστηκε η λαϊκιστική φύση της εξέγερσης.

Όπως ακριβώς το 1848, οι ευρωπαϊκές επαναστάσεις σταμάτησαν στα σύνορα της Βρετανίας, έτσι και το 2016 η ακροδεξιά είχε ευτυχώς ηττηθεί στις αυστριακές εκλογές και πιθανότατα σύντομα και στη Γαλλία.

Το Brexit, το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από το φαινόμενο Τραμπ δεδομένου ότι είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και των ελεύθερων αγορών, είναι πιθανό να είναι το μεγαλύτερης διάρκειας αποτέλεσμα των εξεγέρσεων του 2016, αλλά το μήνυμα φαίνεται να μην έχει ακουστεί στις Βρυξέλλες, οι οποίες, όπως η Μόσχα, απέφυγαν επίσης την επανάσταση το 1848, αν και βέβαια όχι για πάντα».


Πηγή