Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024
Μύθοι και αλήθειες γύρω από το θηλασμό

Μύθοι και αλήθειες γύρω από το θηλασμό

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι μέλλουσες μαμάδες

Ο θηλασμός είναι ευργετικός τόσο για τη νέα μητέρα, όσο και για το βρέφος. Προστατεύει από τα καρδιαγγειακά, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης και ενισχύει τη νοημοσύνη των βρεφών.

Στις ΗΠΑ ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των μανάδων που επιλέγουν να θηλάσουν τα παιδιά τους (έφτασε σχεδόν στο 80% στα παιδιά που γεννήθηκαν το 2011), ωστόσο πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούν πολλά γύρω από αυτόν.

Διαβάστε παρακάτω τις αλήθειες και τους μύθους γύρω από το θηλασμό, όπως παρουσιάστηκαν σε σχετικό αφιέρωμα του Time:

1. Οι νέες μαμάδες δεν παράγουν αρκετό γάλα

Μύθος: Είναι αλήθεια το γεγονός ότι οι γυναίκες μπορεί να μην παράγουν γάλα για τρεις με πέντε μέρες μετά τη γέννα, όμως βγάζουν το πρωτόγαλα, ένα παχύ υγρό που παρέχει προστασία και ανοσία στα βρέφη τις πρώτες ημέρες της ζωής τους.

«Οι μαμάδες ανησυχούν ότι δεν παράγουν αρκετό γάλα, ωστόσο είναι απολύτως φυσιολογικό τα μωρά να μην τρώνε περισσότερο από δύο κουταλιές του γλυκού τη φορά» ανέφερε η νοσοκόμα Kathy Mason, σύμβουλος θηλασμού στο νοσοκομείο Riley Hospital for Children στις ΗΠΑ.

2. Κάνει καλό στο βάρος και το IQ των μωρών

Μύθος: Αν δε μπορείτε να θηλάσετε το μωρό σας –ή αν αποφασίσετε ότι δε θέλετε να το κάνετε- αυτό δε σημαίνει ότι θα κάνετε κακό στην εξυπνάδα και τη φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού σας.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε φέτος από το πανεπιστήμιο του Οχάιο, δε βρέθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα βρέφη που μεγάλωσαν με μητρικό γάλα και σε αυτά που πήραν «ξένο».

Ωστόσο, η Mason τονίζει ότι το μητρικό γάλα «υπερέχει» γιατί περιέχει αντισώματα, που προστατεύουν το μωρό από μολύνσεις.

3. Βοηθά τη μητέρα στην απώλεια βάρους

Αλήθεια: Οι μανάδες που θηλάζουν «καίνε» περίπου 300-500 θερμίδες παραπάνω τη μέρα, συγκριτικά με αυτές που δίνουν στα παιδιά τους «ξένο γάλα».

Η διαδικασία του θηλασμού προκαλεί ακόμη την έκλυση ορμονών, οι οποίες ενεργοποιούν τον τράχηλο να επιστρέψει στο αρχικό του (πριν από την εγκυμοσύνη) μέγεθος και βάρος πιο γρήγορα.

4. Είναι φυσιολογικό να δυσκολεύεται μια μητέρα να θηλάσει

Αλήθεια: Δεν είναι πάντα το ίδιο εύκολο για όλες τις μανάδες να θηλάσουν τα μωρά τους.

Σύμφωνα με μια έρευνα, που είχε δημοσιευτεί το 2013 στο περιοδικό Pediatrics, κατά την τρίτη μέρα του θηλασμού, το 92% των νέων μαμάδων ανησυχούσε ότι το μωρό τους δε θήλαζε κανονικά, ότι οι ίδιες δεν παρήγαγαν αρκετό γάλα ή ότι ο θηλασμός τους προκαλούσε πόνο στο στήθος.

Μόλις ένα 13% αυτών κατάφεραν να κάνουν αποκλειστικό θηλασμό για διάστημα έξι μηνών.

5. Προστατεύει έναντι της επιλόχειας κατάθλιψης

Αλήθεια: Μια έρευνα του 2012 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Psychiatry in Medicine ανέφερε, ότι οι γυναίκες που θήλαζαν είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη τους τέσσερις πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του μωρού τους, σε σχέση με εκείνες που έδιναν έτοιμο γάλα στο παιδί τους.

6. «Ρίχνει» το στήθος

Μύθος: Ένας από τους λόγους, για τον οποίο πολλές γυναίκες ,που έχουν εμφυτεύματα στο στήθος επιλέγουν να μη θηλάσουν, είναι γιατί πιστεύουν ότι θα «πέσει» το στήθος τους και θα αλλάξει η εμφάνιση των μαστών τους.

Σύμφωνα με μια έρευνα, που διεξήχθη το 2011 από την Αμερικανική Ένωση Πλαστικών Χειρουργών, αυτό που επηρεάζει την όψη των μαστών δεν είναι ο θηλασμός, αλλά το πόσες γέννες κάνει μια γυναίκα.
Και αυτό ισχύει τόσο για εκείνες που έχουν εμφυτεύματα, όσο και για τις υπόλοιπες.

Αφήστε μια απάντηση