Τετάρτη , 6 Νοέμβριος 2024

Με ποιες ασκήσεις θα υψώσετε ασπίδα σε καρδιοπάθεια και διαβήτη

Η άσκηση σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή αποτελούν θεμελιώδεις παράγοντες καλής υγείας.

Η άσκηση βοηθάει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, του σακχαρώδη διαβήτη, της υπέρτασης, της οστεοπόρωσης, της παχυσαρκίας, των μυοσκελετικών προβλημάτων, καθώς και άλλων παθήσεων.

Επίσης, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, χαρίζει δύναμη και ενέργεια, ανακουφίζει από το καθημερινό άγχος και ενισχύει την ενεργητικότητα.

Νέα έρευνα πιστοποιεί ότι οι ασκήσεις με βάρη, εκτός από την τόνωση των μυών συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 35 άνθρωποι οι οποίοι χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση των 2 ειδών διαλειμματικής προπόνησης στη λειτουργία των αγγείων ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2, ανθρώπων που δεν ασκούνταν και όσων ασκούνταν τακτικά και δεν είχαν διαβήτη.

Όσοι ασκούνταν είχαν μεγαλύτερη βελτίωση στη λειτουργία των αγγείων μετά την άσκηση με αντιστάσεις.

Τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η διαλειμματική άσκηση αντίστασης βελτίωσε τη λειτουργία των αγγείων ανθρώπων με και χωρίς διαβήτη.

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Λιτλ του Πανεπιστημίου Μπρίτις Κολούμπια Οκάναγκαν στον Καναδά, οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 έχουν έως και τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με όσους δεν πάσχουν από την ασθένεια.

Πρόσθεσε επίσης ότι μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων φάνηκε βελτίωση στη λειτουργία των αγγείων που αποτελούν δείκτη καρδιακής υγείας και κινδύνου καρδιακής προσβολής.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης θα μπορούσε να αποδειχτεί αποτελεσματικό μέσο για να βοηθηθούν οι πάσχοντες στον έλεγχο της νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Physiology: Heart and Circulatory Physiology.

 

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση: Με ποια άσκηση θα τη «ρίξετε» πιο γρήγορα


Πηγή