Το φαγητό είναι μάλλον το τελευταίο πράγμα που απασχολεί κάποιον που ταλαιπωρείται από γρίπη ή κρυολόγημα.
Επειδή όμως κάτι πρέπει να φάτε ακόμη και όταν δεν αισθάνεστε καλά, φροντίστε να είστε προσεκτικοί, καθώς κάποιες τροφές μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε πολύ χειρότερα.
Δείτε 9 τροφές που καλό είναι να αποφύγετε όταν είστε αδιάθετοι:
Καφές
Καλό είναι να τον αποφεύγετε σε κάθε περίπτωση αδιαθεσίας, ειδικά όμως αν νιώθετε ενοχλήσεις στο στομάχι. Η καφεΐνη είναι διουρητική και οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση. Όταν το ανοσοποιητικό προσπαθεί να αντιμετωπίσει έναν ιό ή μια λοίμωξη, ο οργανισμός πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένος. Σε συνδυασμό με συχνούς εμετούς και διάρροια, η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη για αφυδάτωση.
Χυμός πορτοκάλι
Αποφύγετέ τον αν έχετε βήχα ή πονόλαιμο, καθώς το κιτρικό οξύ των πορτοκαλιών ερεθίζει τη φλεγμονή στο λαιμό σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η επούλωση.
Γλυκά
Σε όλες τις ασθένειες και ειδικά στο «ανακάτεμα» στο στομάχι, η ζάχαρη πρέπει να αποφεύγεται. Η κατανάλωση ραφιναρισμένης ζάχαρης καταστέλλει προσωρινά την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να καταπολεμήσουν τα βακτήρια. Μόλις λίγες ώρες αφού έχετε τσιμπολογήσει μπισκότα, καραμέλες, δημητριακά με ζάχαρη και οτιδήποτε γλυκό, το ανοσοποιητικό σας έχει ήδη γίνει πιο αδύναμο. Η ζάχαρη προκαλεί επίσης διάρροια.
Αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά με καφεΐνη μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση. Επίσης η ζάχαρη που περιέχουν καταστέλλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν πολλά αναψυκτικά δεν διασπώνται από τον οργανισμό, δεν χωνεύονται και προκαλούν φούσκωμα, κράμπες, ακόμη και διάρροια.
Σκληρές τροφές
Αν έχετε βήχα και πονόλαιμο αποφύγετε τις σκληρές και τραγανές τροφές που ερεθίζουν τον λαιμό. Τσιπς, κρακεράκια, ακόμη και η κόρα του ψωμιού, είναι σαν γυαλόχαρτο για την επιφάνεια του λαιμού και θα παρατείνουν την επούλωση και την ταλαιπωρία σας.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ, όπως και ο καφές, έχει διουρητικές ιδιότητες και μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Επιταχύνει επίσης την πέψη αυξάνοντας τις πιθανότητες διάρροιας.
Γάλα
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα γαλακτοκομικά συμβάλλουν στην παραγωγή περισσότερης και παχύτερης βλέννας στο λαιμό. Αν και δεν υπάρχει σαφής ένδειξη γι’ αυτό, αν νιώθετε ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά σας ενοχλούν, κόψτε τα μέχρι να αναρρώσετε.
Τηγανητά και λιπαρά
Η πέψη των λιπαρών τροφίμων χρειάζεται περισσότερο χρόνο, γεγονός που μπορεί να επιτείνει τη ναυτία και να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος. Παράλληλα ενεργοποιούνται οι μυϊκοί σπασμοί του εντέρου, επιτείνοντας τη διάρροια. Ξεχάστε λοιπόν το μπέργκερ και τις τηγανιτές πατάτες προσωρινά!
Πικάντικα
Αν έχετε ρινική καταρροή, η καψαϊκίνη που περιέχουν πολλές πιπεριές και οι καυτερές σάλτσες μπορεί να ερεθίσουν τις ρινικές διόδους και να κάνουν τη μύτη σας να τρέχει ασταμάτητα. Από την άλλη, αν το κρύωμα δεν έχει εκτονωθεί ακόμη, τα καυτερά μπορεί να το βοηθήσουν να «ξεσπάσει» και να νιώσετε ανακούφιση.
Διαβάστε επίσης:
Κρυολόγημα, βήχας, πυρετός: Σπιτικά γιατροσόφια για άμεση ανακούφιση
Πηγή