Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024

Τι κάνουμε όταν το παιδί μας δε θέλει να μοιραστεί τα παιχνίδια του

Πόσες φορές έχετε ακούσει το παιδάκι σας να τσακώνεται με ένα άλλο για το ποιος θα έχει το παιχνίδι, ή τα δύο αδελφάκια να θέλουν ταυτόχρονα το ίδιο τουβλάκι λέγκο και να σας πιάνει ταχυπαλμία…

Το να μάθουν τα παιδιά να μοιράζονται είναι πολύ δύσκολη δουλειά. Τα παιδιά συνήθως δεν μπορούν να αντιληφθούν την ιδέα του «μοιράζομαι ένα παιχνίδι» μέχρι τα 5 περίπου χρόνια τους. Μπορούν όμως να καταλάβουν βασικούς κανόνες όπως είναι ότι περιμένουμε τη σειρά μας για να παίξουμε με ένα παιχνίδι ή να κάνουμε κούνια ή ότι αν σταματήσεις να παίζεις με ένα παιχνίδι μπορεί να το πάρει ένα άλλο παιδί να παίξει.

Πρέπει να θυμάστε ότι συνήθως αυτή η κτητικότητα είναι μία φάση που περνούν τα παιδιά στη νηπιακή και προσχολική ηλικία. Αν, ωστόσο, συνεχίζεται και δεν βλέπετε περιθώρια βελτίωσης μπορείτε να παρέμβετε για να διορθώσετε λίγο τα πράγματα.

Αρχικά δώστε το παράδειγμα. Η συμπεριφορά των γονιών επηρεάζει πολύ τα παιδιά. Αν θέλετε λοιπόν να μάθει να μοιράζεται, δείξτε του πώς γίνεται. Αν τρώτε ένα τοστ ρωτήστε το αν θέλει να το μοιραστεί μαζί σας. Μπορείτε επίσης να δώσετε το παράδειγμα μαζί με το σύντροφό σας, για παράδειγμα διαλέγοντας ο καθένας με τη σειρά του τι θα δείτε στην τηλεόραση.

Σε κάθε ευκαιρία μιλήστε για τη δωρεά σε παιδάκια που δεν είναι το ίδιο τυχερά. Βοηθήστε το να διαλέξει παιχνίδια ή ρούχα του που είναι σε καλή κατάσταση και δεν χρησιμοποιεί και δωρίστε τα για καλό σκοπό. Ακομη και έτσι θα καταλάβει σιγά σιγά ότι τα παιχνίδια του δε θα ειναι δικά του για πάντα.

Μην αρπάζετε το παιχνίδι από τα χέρια του! Προσπαθήστε να του ζητήσετε το παιχνίδι, προτείνοντας το χέρι σας και με χαμηλό τόνο στη φωνή σας. 

Επικροτήστε το όταν δώσει κάτι σε ένα άλλο παιδάκι και τελικά μοιραστεί το παιχνίδι του. 

Δείξτε ότι δεν εγκρίνετε την εγωιστική συμπεριφορά. Κάνετε διαρκείς υπενθυμίσεις: «Στην οικογένειά μας μοιραζόμαστε όλα τα πράγματα, σε παρακαλώ δώσε το και στον αδερφό σου». Μην καταφύγετε σε τιμωρίες γιατί κάτι τέτοιο θα κάνει το παιδί να κλειστεί στον εαυτό του και πάντως δε θα γίνει πιο γενναιόδωρο.

Να θυμάστε ότι θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τη συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού σας και θα χρειαστεί συναναστροφή του παιδιού σας με τα άλλα παιδάκια, ώστε να ‘εξασκεί’ την ικανότητά του να μοιράζεται τα παιχνίδια Τα παιδιά που έχουν περιορισμένη επαφή με τα άλλα παιδιά δυσκολεύονται περισσότερο στο να μάθουν να μοιράζονται.

Πηγαίνετε συχνά στην παιδική χαρά. Είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να μάθει να περιμένει τη σειρά του αφού εκεί τα παιχνίδια δεν ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένο παιδάκι.


Πηγή