Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

Σου περίσσεψε φαγητό; Υπάρχει κάποιος που το χρειάζεται

Κάνεις ένα πάρτι. Ένα τραπέζι κυριακάτικο. Διατηρώντας ακέραιη την ελληνική αξία της φιλοξενίας (και της υπερβολής), η αφθονία με την οποία περιποιείσαι τους καλεσμένους σου έχει ως αποτέλεσμα να μένουν ποσότητες φαγητού στο τέλος. Τις καταψύχεις; Τις πετάς; Τις τρως μέχρι να τελειώσουν; Το Μπορούμε έχει να προτείνει μια άλλη λύση που θα κάνει το φαγητό που περίσσεψε πραγματικά να πιάσει τόπο. Να τηλεφωνήσεις στην οργάνωση, εκείνη να σου υποδείξει ποιος φορέας έχει ανάγκη και είναι ο καταλληλότερος να λάβει την προσφορά σου και είτε να πας το φαγητό ο ίδιος, αν είναι εφικτό- πάντα σε φορείς στην περιοχή σου- είτε να κανονίσει να γίνει η μεταφορά από κάποιον εθελοντή της οργάνωσης. Τόσο απλό. Και θαυματουργό.

Τι είναι το Μπορούμε

Ιδέα τριών δημιουργικών ανθρώπων που είχαν τη διάθεση, εθελοντικά, να βοηθήσουν σε δύο κατευθύνσεις: τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την επισιτιστική στήριξη. Η πρώτη σκέψη ήταν της Ξένιας Παπασταύρου, ενός από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης, η οποία ήταν εθελόντρια στην Τράπεζα Τροφίμων. Επιθυμία δική της, καθώς και των άλλων ιδρυτικών μελών, του Αλέξανδρου Θεοδωρίδη και της Άλιας Μοάτσου, ήταν να βρεθεί ένας πιο άμεσος τρόπος να φτάνουν τα τρόφιμα σε εκείνους που τα είχαν ανάγκη. Η ιδέα έγινε πράξη τον Ιανουάριο του 2012. «Η ανάγκη μας έκανε εφευρετικούς», εξηγεί στο newsbeast.gr ο κ. Θεοδωρίδης. «Δεν είχαμε να διαθέσουμε τα ποσά που χρειάζονταν για τα μεταφορικά οπότε βγάλαμε τα logistics από την εξίσωση και μας έμεινε η άμεση επαφή των δωρητών με τους φορείς- αποδέκτες. Έτσι ξεκινήσαμε ως ένας επικοινωνιακός κόμβος ούτως ώστε εκείνοι που θέλουν να δώσουν να μπορούν να έρθουν σε επαφή με εκείνους που έχουν ανάγκη να πάρουν. Δεν θέλαμε άλλο ένα συσσίτιο, ξέραμε πως υπήρχαν ήδη πολλά. Θέλαμε να παρέχουμε στήριξη στις υπάρχουσες δομές».

Κλείνοντας πέντε χρόνια λειτουργίας και δράσεων, το Μπορούμε μπορεί αναμφίβολα να κάνει ένα πολύ θετικό απολογισμό. Από εκείνον τον επικοινωνιακό κόμβο, που έκανε το 2012 τα πρώτα του βήματα, έχει αναπτυχθεί κι εξελιχθεί με έργο εκπαιδευτικό, σεμινάρια, εθελοντικές δράσεις και διαρκή προσφορά.

Πώς να απευθυνθεί κάποιος στο Μπορούμε

Πολύ εύκολα κι απλά, όποιος έχει φαγητό να προσφέρει μπορεί να τηλεφωνήσει στον αριθμό της οργάνωσης, το 210 3237805. Περιγράφοντας τα τρόφιμα που θέλει να προσφέρει, ο εθελοντής της οργάνωσης- κάποιος είναι stand by και τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα- θα του υποδείξει ποιος φορέας είναι κατάλληλος να τα πάρει. «Ακολουθούμε πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες για όλα» σημειώνει ο κ. Θεοδωρίδης. «Επικοινωνούμε διαρκώς και με τους δωρητές και τους φορείς παραλήπτες. Ξέρουμε ακριβώς τι έχουμε δώσει και πού».

«Από τη βάφτιση του γιου μου περίσσεψε μια ολόκληρη τούρτα» λέει στο newsbeast.gr η Αφροδίτη. «Πήρα τηλέφωνο στο Μπορούμε, τους είπα για την τούρτα και μου υπέδειξαν έναν ξενώνα νέων πολύ κοντά στο σπίτι μου. Τηλεφώνησα για να συνεννοηθώ για την παράδοση, την παρέλαβε μια εθελόντρια του ξενώνα κι αυτό ήταν όλο. Χαίρομαι γιατί έπιασε τόπο». Η Τατιάνα είχε άθικτο ένα ολόκληρο γαλακτομπούρεκο. «Πήραμε τηλέφωνο στο Μπορούμε ανήμερα Πρωτοχρονιά. Είπαμε πού μένουμε και μας έδωσαν το τηλέφωνο μιας οργάνωσης στην περιοχή. Tην επομένη ήρθε μια κυρία και το πήρε, το πήγαινε κατευθείαν σε μια οικογένεια, για το μεσημεριανό τραπέζι». Το ίδιο έκανε και η Λητώ με τα σουβλάκια που περίσσεψαν από το πάρτι της κόρης της.

Οι προσφορές δεν είναι πάντα μεγάλες. Οι πιο μικρές προσφορές που έχει δεχθεί το Μπορούμε αφορούσαν μία μερίδα φαγητό και δύο πιάτα φακές. «Έχουμε προτρέψει ανθρώπους να βάλουν φαγητό και στην κατάψυξη» λέει στο newsbeast.gr ο κ. Θεοδωρίδης. «Πρώτος στόχος μας είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων» εξηγεί. «Στον δεκάλογο της εξοικονόμησης φαγητού- μπορείτε να τον διαβάσετε εδώ- το Μπορούμε είναι τελευταίο». Υπάρχουν πολλά στάδια πριν από αυτό που μπορούν να μας κάνουν να σκεφτόμαστε περισσότερο τη διαχείριση της τροφής μας και μικρές αλλαγές συμπεριφοράς που κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

Η σπατάλη τροφίμων στον καιρό της κρίσης

Αυτές οι παγιωμένες συμπεριφορές είναι αυτές που επιτρέπουν ακόμα τη σπατάλη τροφίμων, ενώ η χώρα διανύει εδώ και χρόνια βαθιά κρίση. «Τα απορρίμματά μας έχουν μειωθεί όχι επειδή είμαστε ενήμεροι αλλά επειδή μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα» διευκρινίζει ο κ. Θεοδωρίδης. «Υπάρχουν εδραιωμένες πολιτισμικές συμπεριφορές που αλλάζουν δύσκολα». Όμως αλλάζουν. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα οι άνθρωποι που όταν ολοκληρώσουν το γεύμα τους σε κάποιο εστιατόριο, ζητούν να πάρουν το υπόλοιπο του φαγητού τους σε πακέτο. «Κάποτε ήσουν η εξαίρεση, ο περίγελος. Τώρα ολοένα και περισσότεροι ζητούν να πάρουν το πακέτο με το υπόλοιπο φαγητό στο σπίτι» προσθέτει.

boroume03

Για να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή, πόσω μάλλον σε μια τέτοια νοοτροπία που έχει βαθιές ρίζες, χρειάζεται να φτάσουν τα μηνύματα στην ηλικιακή ομάδα που μπορεί πράγματι κάτι να αλλάξει. Τα παιδιά. «Το όραμά μας είναι η αλλαγή, να αγγίξουμε τα παιδιά» τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης. Μετά τις πρώτες προσκλήσεις από κάποια σχολεία, η ομάδα του Μπορούμε συνεργάστηκε με εκπαιδευτικούς και ειδικούς για τη δημιουργία ενός διαδραστικού εκπαιδευτικού προγράμματος που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά δημοτικού.

Οι δράσεις του Μπορούμε

Το να φτάσει το φαγητό που περίσσεψε σε κάποιον που το έχει ανάγκη είναι μόνο μία πτυχή των δράσεων του Μπορούμε. Η οργάνωση ασχολείται με την τροφή ήδη από το στάδιο της καλλιέργειάς της- κυριολεκτικά. Εθελοντές του Μπορούμε αλλά και συνεργαζόμενων εταιρειών αναλαμβάνουν να μαζέψουν φρούτα και λαχανικά από χωράφια και καλλιέργειες. Παράλληλα εθελοντές έχουν παρουσία σε επτά λαϊκές αγορές από όπου συλλέγονται τρόφιμα που δεν πουλήθηκαν.

boroume06

Μια αναπτυσσόμενη πλατφόρμα θα βοηθήσει στην οργάνωση των διαδικασιών και θα ανοίξει το Μπορούμε σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους ενώ η οργάνωση «τρέχει» και το πρόγραμμα «Είμαστε οικογένεια», στο πλαίσιο του οποίου οι ενδιαφερόμενοι «υιοθετούν διατροφικά» μια οικογένεια. «Είχαμε πολλούς ανθρώπους που ήθελαν να βοηθήσουν και πολλούς Έλληνες από το εξωτερικό. Μοιάζει απίστευτο αλλά δεν εμπιστεύονταν πια κανέναν δημόσιο φορέα, ούτε καν την εκκλησία» εξηγεί ο κ. Θεοδωρίδης. Οι πληροφορίες που λαμβάνουν από κοινωνικούς λειτουργούς για τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι ενδεικτικές. «Αφενός ένα παιδί δεν θα καταλάβει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικογένειά του, δεν θα στηθεί σε μια ουρά συσσιτίου. Αφετέρου, μυρίζει το σπιτικό φαγητό. Αν αναλογιστούμε όλοι πόσες παιδικές αναμνήσεις έχουμε από τις μαμάδες ή τις γιαγιάδες μας, εύκολα αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του» προσθέτει.

boroume02

Το Μπορούμε έχει, σε συνεργασία με τον δήμο Αρτέμιδας, και τον δικό του λαχανόκηπο. «Είναι μια κίνηση σύμφωνη με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της οργάνωσης που ταυτόχρονα προωθεί τον εθελοντισμό» επισημαίνει ο κ. Θεοδωρίδης. Πέρσι μάζεψαν μπρόκολα και κουνουπίδια, τώρα τους έχουν απομείνει λίγα λάχανα. Η συγκομιδή προσφέρεται ολόκληρη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου. «Μόνο κάποιος που σκέφτεται διαφορετικά από την πεπατημένη μπορεί να αλλάξει κάτι» καταλήγει.

boroume01

* Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα του Μπορούμε και τη σελίδα του στο Facebook και χρησιμοποιούνται με την άδειά του.


Πηγή