Τη σημερινή εποχή οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται και αγαπούν την δουλειά τους.
Συνεισφέρουν στο σπίτι όσο και ο σύντροφός τους και πολλές γυναίκες είναι γυναίκες καριέρας γι’ αυτό και κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η δουλειά για μια γυναίκα πλέον δεν είναι αναγκαιότητα (πάντα) αλλά επιλογή και δεν είναι σε καμία περίπτωση σημάδι οικονομικών δυσκολιών. Δυστυχώς ο στιγματισμός έχει στραφεί στις γυναίκες που δεν εργάζονται και μένουν στο σπίτι με τα παιδιά τους. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι είναι μια επιλογή της οικογένειας και ότι η γυναίκα αυτή…δεν «είναι τεμπέλα», «αμόρφωτη» και πολλά άλλα…(αλλά αυτό θα το αναπτύξουμε σε άλλο άρθρο).
Μετά από την άδεια λοχείας, λοιπόν, η γυναίκα επιστρέφει στην εργασία της. Δύσκολη εποχή. Πώς θα είναι το μωρό; Πώς θα μάθει μόνο του; Πώς θα ρυθμιστεί ο θηλασμός και θα τα καταφέρουν οι παππούδες; Πολλά ερωτήματα βασανίζουν την εργαζόμενη μητέρα γιατί δεν είναι μόνο εργαζόμενη άλλωστε, είναι και μητέρα, και νοικοκυρά και γυναίκα και σύζυγος…το αιώνιο φορτίο της «τέλειας» ακολουθεί τη γυναίκα και το 2017!
Ποιες είναι οι πιθανές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει λοιπόν;
1. Να μην υπάρχει βοήθεια από τους «παπούδες»: είτε μένουν μακριά, είτε δεν μπορούν σωματικά, είτε για χίλιους δύο λόγους, η γυναίκα που δεν έχει βοήθεια για να γυρίσει στην εργασία της έχει διπλό φορτίο…η καλύτερη λύση είναι το παιδί να πάει σε κάποιο βρεφονηπιακό σταθμό: αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πολλών δεξιοτήτων και ίσως στη γρηγορότερη γλωσσική ανάπτυξη.
2. Η εργασία είναι πολλές ώρες και γυρνάτε σπίτι εξουθενωμένη ή πολύ αργά το απόγευμα: σε κάθε μητέρα που επιστρέφει στην δουλειά της υπάρχει ο φόβος ότι το παιδί της θα την «ξεχάσει» και θα θέλει περισσότερο τη γιαγιά του. Μην ανησυχείτε. Πλέον η εργαζόμενη μητέρα προστατεύεται από το νόμο και έτσι μπορείτε να ρυθμίσετε το ωράριο σας σε λιγότερες ώρες την εβδομάδα. Όπως και να ‘ χει, εάν περνάτε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας, δεν διακόψετε το θηλασμό μόνο επειδή γυρίσατε στην δουλειά σας και δίνετε το 100% του εαυτού σας στο παιδί όταν είστε με το παιδί σας, όλα θα πάνε τέλεια!
3. Μαγείρεμα, οικιακές εργασίες: και αυτά είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν και ειδικά εάν έχετε μικρά παιδιά. Μπορείτε να ρυθμίσετε το μαγείρεμα σας να γίνεται από το προηγούμενο βράδυ ή το σαββατοκύριακο και να καταψύχετε κάποια γεύματα. Επίσης, για τις οικιακές εργασίες ένας πολύ αποτελεσματικός (και καθόλου ελληνικός!!) τρόπος για να βοηθηθείτε είναι να μοιράσετε τις δουλειές με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειά σας. Ειδικά εάν έχετε ήδη μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να κάνετε ένα πρόγραμμα και να το κολλήσετε στο ψυγείο με τις δουλειές του καθένα ανά εβδομάδα. Και φυσικά να δίνετε ένα δωράκι στο τέλος της εβδομάδας στα παιδιά σας για την συμμετοχή τους σε αυτό. Διπλό όφελος θα έχετε πιστέψτε με!
Πάνω από όλα χρειάζεται υπομονή, δημιουργικότητα και αγάπη! Τόνους από αγάπη και γαλήνη μέσα στο σπίτι σας θα σας βοηθήσουν να αναρωτιέστε με ικανοποίηση: Μα πως το καταφέρνουμε και αυτό;
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy67239 = 'chrysapapakirgiaki' + '@'; addy67239 = addy67239 + 'yahoo' + '.' + 'gr'; var addy_text67239 = 'chrysapapakirgiaki' + '@' + 'yahoo' + '.' + 'gr'; document.write('‘); document.write(addy_text67239); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Τηλ. 6975797833
Πηγή