Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

Διατροφή χωρίς γλουτένη: Για ποια πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο

Η αποχή από την κατανάλωση γλουτένης είναι μια διατροφική τάση που ήρθε στο προσκήνιο πριν από μερικά χρόνια και φαίνεται να παραμένει μέχρι και σήμερα αρκετά δημοφιλής, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί έχουν επισημάνει αρκετές φορές ότι συνιστάται μόνο σε άτομα που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν ευαισθησία ή δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται σε προϊόντα σίτου, σίκαλης και κριθαριού.

Σύμφωνα με νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν σε συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η πολύ χαμηλή κατανάλωση γλουτένης συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Τα νέα στοιχεία έρχονται να εμπλουτίσουν τον ήδη σημαντικό όγκο δεδομένων που δείχνουν ότι η αποχή από την κατανάλωση γλουτένης δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικά οφέλη (ή μπορεί ακόμη και να κρύβει κινδύνους) για τα άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη).

«Στόχος μας ήταν να διαπιστώσουμε εάν η κατανάλωση γλουτένης επηρεάζει την υγεία όσων δεν έχουν ιατρικά βάσιμους λόγους να την αποφεύγουν» αναφέρει ο ερευνητής Γκενγκ Ζονγκ από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη περιέχουν συχνά λιγότερες φυτικές ίνες και λιγότερα μικροθρεπτικά συστατικά (π.χ. βιταμίνες και μέταλλα), με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο θρεπτικά, ενώ παράλληλα συχνά κοστίζουν περισσότερο. Τα άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη θα πρέπει να επανεξετάσουν τις συνήθειές τους ως προς την πρόσληψη γλουτένης με γνώμονα την πρόληψη χρόνιων παθήσεων, ειδικά του διαβήτη».

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ο Ζονγκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν δείγμα 199.794 ανθρώπων, αναζητώντας συσχετίσεις ανάμεσα στην ποσότητα γλουτένης στη διατροφή και τα περιστατικά διαβήτη τύπου 2. Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες κατανάλωναν λιγότερα από 12 γραμμάρια γλουτένης την ημέρα και από αυτούς όσοι λάμβαναν τις μεγαλύτερες ποσότητες ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 σε βάθος 30ετίας.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τη λιγότερη γλουτένη ήταν και αυτοί που λάμβαναν μέσω της διατροφής τους τις λιγότερες φυτικές ίνες, οι οποίες αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν την περισσότερη γλουτένη (κορυφαίο 20%) είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τη λιγότερη γλουτένη (λιγότερο από 4 γραμμάρια την ημέρα περίπου).

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι η κοιλιοκάκη; Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Γλουτένη: Είναι κακή για όλους;

Ευαισθησία στη γλουτένη: Διατροφική τάση ή ιατρικό πρόβλημα;


Πηγή