Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Τετραπλασιάστηκαν οι διαβητικοί τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα

Ένας στους 10 Έλληνες είναι διαβητικός και το γνωρίζει, ενώ εκτιμάται ότι 300.000 με 500.000 έχουν σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις στατιστικές προσεγγίσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά και από τα στοιχεία της Εθνικής Μελέτης Νοσηρότητας (Ε.ΜΕ.ΝΟ ) και θα ανακοινωθούν στο 15ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου.

Η Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας., έγινε σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού των ενηλίκων που ζουν στην Ελλάδα. Από τα συνολικά 5.967 άτομα που συμμετείχαν, στα 5.843 άτομα (ποσοστό 97,7%) ήταν γνωστό αν είχαν ή όχι διαγνωσμένο διαβήτη. Οι 660 δήλωσαν ότι είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, με το 82,3% αυτών να βρίσκεται υπό θεραπεία για τον διαβήτη την τελευταία εβδομάδα.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις για 504 από το σύνολο των 660 ατόμων που ανέφεραν ότι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, δείχνουν ότι το 26,7% έχουν γλυκοζυλιωμένη ≥ 7,1%, δηλαδή θεωρούνται αρρύθμιστοι. Εξαιρώντας τα άτομα που είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, βρέθηκαν 63 άτομα με ενδείξεις για αδιάγνωστο διαβήτη.

Με βάση τα στοιχεία αυτά ο συνολικός επιπολασμός του διαβήτη στον ενήλικο πληθυσμό, εκτιμάται στο 10% του ενήλικου πληθυσμού.

Τα έως σήμερα επιδημιολογικά στοιχεία για τον σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα, προσδιόριζαν τους διαβητικούς στο 8%-9% του πληθυσμού (800-900 χιλιάδες), ενώ υπάρχει ένα ποσοστό 3%-4% του πληθυσμού που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, είναι ότι ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, και ότι ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης, ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.

Ενδιαφέρον έχει και η παρατήρηση, ότι ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή – αλλά και ότι οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου, με τον κίνδυνο που έχουν για έμφραγμα, άνθρωποι που είναι κατά 15 χρόνια μεγαλύτεροι τους. Ο διαβήτης δηλαδή γερνάει πρόωρα την καρδιά.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μερικές από τις σημαντικές εργασίες του συνεδρίου περιλαμβάνουν τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, τα νέα φάρμακα, τις έννοιες καρδιαγγειακής ασφάλειας και οφέλους, το τεχνητό πάγκρεας, αλλά και το νέο αλγόριθμο της μεταβολικής χειρουργικής, στην οποία η ΕΔΕ έχει δώσει ήδη την έγκρισή της μαζί με άλλες επιστημονικές εταιρείες.


Πηγή