Αν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση γνωρίζετε ήδη ότι τα πικάντικα, τα τηγανητά, τη σάλτσα ντομάτας και οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη, πρέπει να τα αποφεύγετε.
Τι μπορεί λοιπόν να φάει κάποιος χωρίς να κινδυνεύει από τα δυσάρεστα συμπτώματα;
Όπως συμβαίνει με τα τρόφιμα που πυροδοτούν την παλινδρόμηση, υπάρχουν και κάποιες τροφές που καταπολεμούν τη φλεγμονή και τα οξέα και λειτουργούν σαν προστατευτικό φράγμα στο στομάχι σας.
Δείτε 7 τρόφιμα και ποτά που είναι χρήσιμο να προσθέσετε στη διατροφή σας:
Τζίντζερ
Το τζίντζερ μπορεί να σας βοηθήσει αν έχετε πόνο στην κοιλιά. Παράλληλα, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του, συμβάλλει στην προστασία από την παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου. Φτιάξτε ένα χαλαρωτικό ζεστό τσάι στο οποίο θα προσθέσετε φέτες τζίντζερ. Αποφύγετε τη ζάχαρη η οποία επιδεινώνει την παλινδρόμηση.
Μπανάνες
Είναι γνωστό ότι πολλά όξινα φρούτα, όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα μούρα, επιδεινώνουν την παλινδρόμηση. Αντίθετα, οι αλκαλικές τροφές με υψηλό pΗ, εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της παλινδρόμησης. Οι μπανάνες ανήκουν στα αλκαλικά φρούτα, καθώς έχουν υψηλό pH.
Γιαούρτι
Αποτελεί μια δροσερή και ελαφριά επιλογή που μπορεί να βοηθήσει το στομάχι σας και να καταπολεμήσει τα οξέα. Επιλέξτε γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά. Τα λιπαρά των τροφών μειώνουν την πίεση στον σφιγκτήρα του οισοφάγου με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τη χώνεψη των τροφών και να αυξάνουν τον κίνδυνο παλινδρόμησης.
Πεπόνι
Όπως οι μπανάνες, έτσι και τα πεπόνια ανήκουν στα αλκαλικά φρούτα, καθώς έχουν υψηλά pH.
Πράσινα λαχανικά
Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να καταναλώνει κάποιος πράσινα λαχανικά και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένας από αυτούς. Λάχανο, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια και πολλά ακόμη πράσινα λαχανικά έχουν υψηλό pH και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τους πάσχοντες.
Βρώμη
Όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να σας βοηθήσουν αν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ειδικά η βρώμη όμως είναι πολύ αποτελεσματική, καθώς προκαλεί μια παχιά σαν ζελέ επίστρωση στο βλεννογόνο του στομάχου που αποτρέπει την παλινδρόμηση των οξέων. Δοκιμάστε να συνδυάσετε βρώμη με γάλα χαμηλών λιπαρών ή γάλα αμυγδάλου.
Τσίχλες
Το μάσημα τσίχλας ενισχύει την παραγωγή σάλιου, το οποίο μειώνει την ποσότητα των οξέων στον οισοφάγο. Αποφύγετε όμως τις τσίχλες με μέντα ή δυόσμο, καθώς οι έντονες γεύσεις χαλαρώνουν τον οισοφάγο και προκαλούν οξέα.
Διαβάστε επίσης:
Οισοφαγίτιδα: Ποιες είναι οι σοβαρές επιπλοκές
«Αθόρυβη» παλινδρόμηση: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται
Πηγή