Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένα πρόβλημα που κάνει την καρδιά να χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή με ακανόνιστο ρυθμό.
Συμβαίνει όταν τα ηλεκτρικά σήματα αστοχούν, κάνοντας τα πάνω διαμερίσματα της καρδιάς (τους κόλπους) να τρεμουλιάζουν.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει σε αυτά τα διαμερίσματα, γεγονός που εμποδίζει την καρδιά να αντλεί αποτελεσματικά αίμα.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν «σφαιρίδια» αίματος διαμορφώνονται στην καρδιά, λόγω του ότι οι κόλποι δεν συστέλλονται καλά. Το αίμα κολλά στους κόλπους και δημιουργεί θρόμβους, που μπορεί να ταξιδέψουν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος και να μπλοκάρουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ένας στους 4 ανθρώπους 40 ετών και άνω πάσχει από κολπική μαρμαρυγή –την πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία– αν και συχνά δεν το γνωρίζει.
Ο άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν πέντε φορές περισσότερο από τους άλλους να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο – και συχνά η αρρυθμία διαγιγνώσκεται ύστερα από αυτό.
Αυτό συμβαίνει γιατί αυτή η καρδιακή αρρυθμία πολλές φορές δεν είναι μόνιμη, αλλά παροδική.
Εμφανίζεται, δηλαδή, ξαφνικά και ίσως για λίγο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτόν, μπορεί να χρειάζεται μία ειδική εξέταση –το 24ωρο ηλεκτροκαρδιογράφημα (Holter ρυθμού)– για να διαπιστωθεί η ύπαρξη της νόσου.
Τα εγκεφαλικά που προκαλούνται λόγω κολπικής μαρμαρυγής είναι πιο σοβαρά και θανατηφόρα από τα άλλα είδη εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τα συμπτώματα
Πολλοί άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ιδιαίτερα εάν ο καρδιακός ρυθμός τους δεν είναι πολύ γρήγορος.
Τα συνήθη συμπτώματα πάντως περιλαμβάνουν:
– Αίσθημα παλμών
– Ζάλη
– Πόνους στο στήθος
– Δύσπνοια
Παράγοντες κινδύνου
Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Η αρρυθμία αυτή είναι πιο συχνή σε ανθρώπους που πάσχουν από καρδιοπάθεια ή καρδιακή ανεπάρκεια. Αν και σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει γνωστή αιτία, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να πυροδοτήσουν την αρρυθμία.
Αυτοί είναι:
– Προηγούμενο εγκεφαλικό
– Υπέρταση
– Διαβήτης
– Υπερθυρεοειδισμός
– Αγγειοπάθεια
– Κατάχρηση αλκοόλ
Στους ασθενείς υψηλού κινδύνου συστήνεται για την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων αντιπηκτική αγωγή, εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις.
Διαβάστε επίσης:
Εγκεφαλικό: Οι 3 βασικές ενδείξεις που πρέπει να σας κινητοποιήσουν
Κολπική μαρμαρυγή: Πώς δημιουργείται & ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Πηγή