Μήνυμα πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας συνεχίζει να ισχύει και πως η ΕΕ είναι και παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη εφαρμογή της έστειλε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως η συνεργασία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας είναι μακρόχρονη και δεν αφορά μόνο στον τομέα της μετανάστευσης.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας της Μάλτας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου κ. Καρμέλο Αμπέλα , μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Ελληνας Επίτροπος τόνισε πως η διατήρηση και η ενίσχυση αυτής της συνεργασίας είναι προς όφελος και το κοινό συμφέρον και των δύο πλευρών, εκφράζοντας πάντως και την άποψη πως τα Κράτη Μέλη πρέπει να καταβάλλουν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες, για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία. Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας έστειλε για μια ακόμα φορά μήνυμα στα κράτη-μέλη να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά το θέμα της μετεγκατάστασης τονίζοντας πως δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες. «Δεν χρειάζονται άλλα λόγια, χρειάζονται αποτελέσματα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να φτάσουμε τις 3000 μετεγκαταστάσεις κάθε μήνα από την Ελλάδα, και τις 1500 από την Ιταλία» είπε προσθέτοντας πως το Συμβούλιο εργάζεται εντατικά μαζί με τη Μαλτέζικη Προεδρία, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μας με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσόγειου.
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο κατά τη συνάντηση υπήρξε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση των επιστροφών από την Ευρώπη. Όπως είπε οι κανόνες σχετικά με τις επιστροφές υφίστανται εδώ και χρόνια, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν καλύτερα, με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο, από όλα τα Κράτη Μέλη.
«Εάν θέλουμε να βελτιώσουμε τη μεταναστευτική μας πολιτική στο σύνολό της, να μειώσουμε τις παράτυπες αφίξεις και να διασφαλίσουμε την προστασία όσων έχουν ανάγκη, είναι απαραίτητο να βελτιώσουμε τις διαδικασίες επιστροφής. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές σε πιθανούς μετανάστες που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ, να μην πραγματοποιούν το επικίνδυνο ταξίδι για να έρθουν παράτυπα στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκφράζοντας και την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι ενέργειες για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής βρίσκονται σε καλό δρόμο, καθώς έχουν ήδη αναπτυχθεί, μέχρι στιγμής,1.350 άτομα.
«Σε συνεργασία με τα Κράτη Μέλη, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν, και να φθάσουμε, σύντομα, σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτό είναι απαραίτητο τόσο σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, όσο και την ασφάλεια» δήλωσε ενώ χαρακτήρισε θετική την πρόοδο που σημειώνεται τόσο σχετικά με το σύστημα εισόδου εξόδου και το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών και άδειας ταξιδίου (ETIAS), για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων μας.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης «Το πεδίο μάχης σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μεταφέρεται συνεχώς προς το Διαδίκτυο. Η πρόσφατη επίθεση στο Λονδίνο μας θυμίζει, πως η εγχώρια ριζοσπαστικοποίηση – δηλαδή οι λεγόμενοι «μοναχικοί λύκοι» – αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση. Θέλω να επισημάνω πως το περιστατικό αυτό αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, πως η μετανάστευση και η τρομοκρατία δεν συσχετίζονται, αντίθετα με ό,τι υποστηρίζουν κάποιες φωνές στην Ευρώπη» τόνισε.
Πηγή