Η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας της ακοής
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και η μείωση και συχνά η απώλεια της ακοής, αποτελεί μια αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης, ωστόσο η ταυτοποίηση πιθανών τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ή την καθυστέρησή της.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 1991 έως 2009 και συνολικά συμμετείχαν περισσότερες από 65.000 γυναίκες. Μεταξύ των σημαντικότερων ευρημάτων, φάνηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες ψαριού την εβδομάδα είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν απώλεια της ακοής στο διάστημα διεξαγωγής της μελέτης, συγκριτικά με όσες κατανάλωναν ψάρι σπανιότερα. Επιπλέον, όταν διερευνήθηκε ξεχωριστά η επίδραση της κατανάλωσης διαφορετικών ειδών ψαριού, παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου για όλα τα είδη, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων σχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι η κατανάλωση οποιουδήποτε είδους ψαριού, όπως ο τόνος, τα λευκά ψάρια ή τα οστρακοειδή, σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο απώλειας της ακοής στις γυναίκες, γεγονός που υποδεικνύει ότι η διατροφή πιθανόν να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του εν λόγω προβλήματος.
Πηγή: neadiatrofis.gr