Τι αποκαλύπτει έρευνα επιστημόνων από το Γέιλ
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μια ομάδα ερευνητών από τη Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου Γέιλ, οι οποίοι χρησιμοποίησαν eye-tracking τεχνολογία για να «χαρτογραφήσουν» τον τρόπο εστίασης των μωρών.
Ανακάλυψαν ότι όσα μωρά ανέπτυξαν κάποια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού κοιτούσαν λιγότερο προς το πρόσωπο του ομιλητή, σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Ακόμη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, όταν τους έδειχναν ένα πρόσωπο που μιλούσε, κοιτούσαν μακριά από τα χαρακτηριστικά σημεία του προσώπου, όπως τα μάτια και το στόμα.
«Από τη γέννησή τους τα βρέφη δείχνουν μια προτίμηση στην ανθρώπινη επαφή και αλληλεπίδραση, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων και της φωνής. Αυτές οι βασικές προδιαθέσεις σε κοινωνικά ερεθίσματα μεταβάλλονται σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η παρουσία του λόγου διαταράσσει την τυπική επεξεργασία της προσοχής των προσώπων σε εκείνα τα βρέφη που αργότερα διαγιγνώσκονται με κάποια μορφή αυτισμού. Είναι η πρώτη μελέτη που απομονώσει μια άτυπο αντίδραση στην ομιλία ως ειδικό χαρακτηριστικό κατά το πρώτο εξάμηνο μετά τη γέννηση ενός παιδιού, το οποίο σχετίζεται με την εμφάνιση αυτισμού κάποια στιγμή αργότερα» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Frederick Shic.
Πηγή: newsbeast.gr