Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025

Η βιταμίνη D θεραπεύει ελαττωματικές καρδιές

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με προβλήματα καρδιάς, υποστηρίζει αμερικανική έρευνα. Η εν λόγω έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 163 άτομα που έπασχαν από καρδιακή ανεπάρκεια, βρήκε ότι συμπληρώματα της βιταμίνης D που παράγεται στο δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο, βελτίωσε την ικανότητα της καρδιάς τους να κατανέμει αίμα στο σώμα τους.

Η ομάδα του Leads teaching Hospital, που παρουσιάστηκε σε μία συνάντηση των Αμερικάνικων κολλεγίων καρδιολογίας, περιέγραψε τα αποτελέσματα αυτά ως «καταπληκτικά». Το British Heart Foundation ζήτησε τη διεξαγωγή περεταίρω ερευνών για την αξιολόγηση των συμπληρωμάτων.

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας συστατικό για υγιή κόκκαλα και δόντια και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της γενικότερης υγείας, παρ’ όλα αυτά πολλοί έχουν έλλειψη. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν 70, και όπως πολλοί συνομήλικοί τους, είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. « Ξοδεύουν λιγότερο χρόνο έξω, αλλά εκτός αυτού η ικανότητα του δέρματος να παρασκευάζει/παράγει βιταμίνη D γίνεται όλο και λιγότερο αποτελεσματική, και δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό, αναφέρει ο σύμβουλος καρδιολόγος Dr Klaus Witte.

Στους ασθενείς δόθηκαν είτε 100 μικρογραμμάρια βιταμίνης D σε ταμπλέτα, είτε ένα εικονικό φάρμακο κάθε μέρα για ένα χρόνο. Και οι ερευνητές μέτρησαν τον αντίκτυπο που είχε στη καρδιακή ανεπάρκεια-μία ασθένεια κατά την οποία η καρδιά γίνεται πολύ αδύναμη για να αντλήσει σωστά το αίμα.

Η μέτρηση-κλειδί βρισκόταν στο κλάσμα εξώθησης, το ποσό του αίματος που αντλείται από της κοιλίες της καρδιάς με κάθε χτύπημα. Σε έναν υγιή ενήλικα είναι ανάμεσα σε 60% και 70% Αλλά μόνο ένα τέταρτο του αίματος μέσα στη καρδιά αντλούνταν επιτυχώς έξω από αυτή στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Αλλά σε αυτούς που έπαιρναν το συμπλήρωμα, το κλάσμα εξώθησης αυξήθηκε από 26% σε 34%. Ο Dr. Witte είπε στην ιστοσελίδα του BBC News «Είναι πολύ σημαντική ανακάλυψη, το αποτέλεσμα είναι ισάξιο με αυτό που επιτυγχάνουμε εφαρμόζοντας τις πιο ακριβές θεραπείες, είναι ένα αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα.»

«Είναι πολύ φθηνό, δεν έχει παρενέργειες, και προσφέρει απίστευτη βελτίωση σε ανθρώπους που ακολουθούν ήδη την κατάλληλη ιατρική θεραπεία. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια που έχει αποδειχθεί κάτι παρόμοιο. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι οι καρδιές των ασθενών μίκρυναν- μία ένδειξη πως έγιναν πιο δυνατές και αποτελεσματικές.

Στη Μεγάλη Βρετανία, σε άτομα άνω των 65 συνιστάται η πρόσληψη συμπληρωμάτων 10 μικρογραμμαρίων βιταμίνης D. Παρ’ όλα αυτά ο Dr Witte δεν πιστεύει ότι υψηλή δόση βιταμίνης D θα έπρεπε να συνταγογραφείται σε τόσο μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ακόμα.

Είπε στο BBC: «Δεν υποστηρίζουμε κάτι τέτοιο ακόμα, όχι επειδή δεν πιστεύω σε αυτό, αλλά τα δεδομένα έχουν δείξει βελτίωση στη λειτουργία της καρδιάς, μπορεί να δείξουν βελτίωση και στα συμπτώματα και αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι μία μεγάλη έρευνα. Επίσης, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο με ποιό ακριβώς τρόπο η βιταμίνη D βοηθάει στη καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, αλλά είναι πιθανό κάθε κύτταρο στο σώμα μας να ανταποκρίνεται σ’ αυτή».

Η πλειοψηφία της βιταμίνης D προέρχεται από το φως του ήλιου, παρότι βρίσκεται και στα λιπαρά ψάρια, αυγά, και προστίθεται σε κάποια τρόφιμα π.χ. δημητριακά πρωινού. Ο καθηγητής Peter Weissberg, από το British Heart Foundation προειδοποίησε πως οι ασθενείς δεν έδειχναν βελτίωση κατά την άσκηση.

Και πρόσθεσε «Πρέπει να διεξαχθεί μία πολύ μεγαλύτερη έρευνα, για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να καθοριστεί το αν αυτές οι αλλαγές στη καρδιακή λειτουργία μπορούν να εξασφαλίσουν λιγότερα συμπτώματα και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής για τους ασθενείς που υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια.»

Μαριλίζα Μυλωνάκη  Διαιτολόγος-Διατροφολόγος – Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ηλιοθεραπεία & βιταμίνη D: Η ιδανική διάρκεια ανάλογα με την εποχή

 

Έλλειψη βιταμίνης D: Το τεστ των 5 ερωτήσεων

Πώς θα διατηρήσουμε την πολύτιμη βιταμίνη D τον χειμώνα;

Βιταμίνη D: Πότε εξουδετερώνονται τα οφέλη της


Πηγή