Βελτιωμένος οριακά ήταν ο Δείκτης Οικονοµικού Κλίµατος τον Μάρτιο φθάνοντας στις 93,4 µονάδες έναντι 92,9 µονάδων τον Φεβρουάριο. Το επίπεδο αυτό είναι χαµηλότερο από το επίπεδο του Ιανουαρίου (95,1), είναι ελαφρώς όµως υψηλότερο από ό,τι τον ίδιο µήνα πέρυσι (90,5 µονάδες).
Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, στους επιχειρηµατικούς τοµείς, µε εξαίρεση το λιανικό εµπόριο, σηµειώνεται µικρή άµβλυνση της απαισιοδοξίας, κυρίως λόγω καλύτερων προβλέψεων για την πορεία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Αντίθετα, νέα κάµψη σηµειώνεται στην καταναλωτική εµπιστοσύνη.
Συνολικά η αβεβαιότητα που δηµιουργεί η εκκρεµότητα της αξιολόγησης του προγράµµατος και η αναβολή πιθανών θετικών επιδράσεων που µπορούν να επέλθουν όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση κυρίως στις συνθήκες ρευστότητας, επηρεάζει το οικονοµικό περιβάλλον.
Η φθίνουσα τάση της καταναλωτικής εµπιστοσύνης αντανακλά λογικά τις αυξανόµενες πιέσεις στο φορολογικό, ασφαλιστικό και εργασιακό πεδίο. Αναλυτικότερα:
- στη βιοµηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες παρέµειναν σχεδόν αµετάβλητες, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα υποδηλώνει διόγκωσή τους. Οι αρνητικές εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση δεν µεταβλήθηκαν ουσιαστικά.
- στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης αµβλύνονται, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη ζήτηση παραµένουν οριακά θετικές.
- στο λιανικό εµπόριο, οι θετικές εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποδυναµώνονται, σε αντίθεση µε τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους, ενώ οι εκτιµήσεις για το ύψος των αποθεµάτων παρέµεινε ενισχυµένος.
- στις κατασκευές, οι δυσµενείς προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων περιορίστηκαν, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις απασχόλησης επιδεινώθηκαν περαιτέρω.
- στην καταναλωτική εµπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κυρίως λόγω των αισθητά δυσµενέστερων προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονοµική κατάστασή τους και για την οικονοµική κατάσταση της χώρας. Οι προβλέψεις για την ανεργία επίσης βελτιώθηκαν, αλλά οριακά, ενώ η πρόθεση για αποταµίευση κατέγραψε νέο ιστορικά χαµηλό.
Σταθερότητα στο οικονοµικό κλίµα σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη
Τον Μάρτιο ο δείκτης οικονοµικού κλίµατος ήταν ουσιαστικά αµετάβλητος στην ΕΕ (+0,2), στις 109,1 µονάδες, αλλά και την Ευρωζώνη (-0,1), στις 107,9 µονάδες.
Στην Ευρωζώνη, η σταθεροποίηση του οικονοµικού κλίµατος είναι αποτέλεσµα της οριακής µείωσης του σχετικού δείκτη στη βιοµηχανία (-0,1) στις κατασκευές (-0,2) και περισσότερο τις υπηρεσίες (-1,2), πτωτικές τάσεις οι οποίες αντισταθµίζονται κυρίως από την βελτίωση της καταναλωτικής εµπιστοσύνης (+1,2) αφού το λιανικό εµπόριο (+1,8) παραµένει αµετάβλητο.
Σε επίπεδο χωρών µεταξύ των πέντε µεγαλύτερων οικονοµιών της Ευρωζώνης το οικονοµικό κλίµα βελτιώθηκε στην Γερµανία (+0,9), παρέµεινε εν πολλοίς αµετάβλητο στην Ιταλία (-0,1) και την Ολλανδία (-0,3) ενώ επιδεινώθηκε στην Γαλλία (-1,0) και την Ισπανία (-1,8).
Η οριακή καλυτέρευση των προσδοκιών σε επίπεδο ΕΕ προέρχεται από τη βελτίωση του κλίµατος στο Ηνωµένο Βασίλειο (+0,8), την οποία και ενίσχυσε η βελτίωση του σχετικού δείκτη στην Πολωνία (+0,3). Σε τοµεακό επίπεδο, οι προσδοκίες σε σχέση µε την Ευρωζώνη διαφοροποιούνται στις κατασκευές και το λιανικό εµπόριο, καθώς στην ΕΕ σηµειώθηκε µικρή βελτίωση των προσδοκιών.
Πηγή