Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025
Ανοίγει το τμήμα ακτινοθεραπείας του 424 ΓΣΝΕ

Ανοίγει το τμήμα ακτινοθεραπείας του 424 ΓΣΝΕ

Στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο θα λειτουργεί γραμμικός επιταχυντής

Τις αμέσως επόμενες μέρες τίθεται σε λειτουργία ο γραμμικός επιταχυντής και θα ανοίξει τις πόρτες του το τμήμα ακτινοθεραπείας του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης (424 ΓΣΝΕ), ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά.

«Δώσαμε σκληρή μάχη όλο αυτό το διάστημα με τους ανθρώπους του νοσοκομείου και του επιτελείου στην Αθήνα για να προχωρήσουμε, για να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, να πάρουμε τις αδειοδοτήσεις και έτσι σε λίγες θα ανοίξει τις πόρτες του», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη των εργασιών διεθνούς επιστημονικής ημερίδας με θέμα: «Επεκτείνοντας τα όρια της Πυρηνικής Ιατρικής», που συνδιοργανώνουν στο 424 ΓΣΝΕ το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και το 424 ΓΣΝΕ.

«Θέλουμε να λειτουργήσει το τμήμα ακτινοθεραπείας και το τμήμα πυρηνικής ιατρικής στο 424 ΓΣΝΕ προς όφελος όλων των πολιτών», είπε η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας ότι και οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν ακτινοθεραπεία σε ένα πολύ αξιόπιστο και πάρα πολύ σύγχρονο μηχάνημα.

«Αυτή η μονάδα κι αυτό το μηχάνημα δεν θα κλειστούν στις πόρτες του 424 ΓΣΝΕ, αλλά είναι για όλους τους πολίτες. Έτσι συμβάλλουμε σε μία περίοδο κρίσης, επικεντρώνουμε στον άνθρωπο και δείχνουμε το κοινωνικό πρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων», επισήμανε.

Αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής με το καράβι «Προμηθέας», το οποίο πλέον σε τακτά χρονικά διαστήματα βγαίνει από τον ναύσταθμο και επισκέπτεται τα μικρά νησιά του Αιγαίου δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες ανθρώπους να υποβληθούν σε εξετάσεις για κάθε κατηγορία προβλημάτων.

«Στόχος είναι να επικεντρώσουμε στον άνθρωπο που έχει ανάγκη, στον άνθρωπο που υποφέρει», είπε η κ. Γεννηματά τονίζοντας ότι στο χώρο των στρατιωτικών νοσοκομείων γίνονται προσπάθειες να περικοπούν οι σπατάλες χωρίς να περιοριστούν υπηρεσίες.

Αναφερόμενη στα μέτρα που λαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ότι προωθήθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στο σύστημα προμηθειών του υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες στον τομέα αυτό και να εξοικονομηθούν πόροι.

Πρόσθεσε ακόμη ότι αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της εξόφλησης των χρεών των στρατιωτικών νοσοκομείων και ρυθμίστηκε η καταβολή των νοσηλίων στα στρατιωτικά νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα σε 30 μέρες από την υποβολή τους σε ποσοστό 90%.

Όσον αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας τόνισε ότι δεν πρέπει να γκρεμιστεί, αλλά να υποστηριχθεί και ότι πρέπει να συγκρατηθεί η σπατάλη, να αντιμετωπιστούν η αδιαφάνεια και η διαφθορά, όπου υπάρχουν.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε με τους πόρους που έχουμε, τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό να επεκτείνουμε τις δυνατότητές μας και να σταθούμε δίπλα στον άνθρωπο» επισήμανε.

Στο Συνέδριο επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό μιλούν για τις εξελίξεις της επιστήμης της πυρηνικής ιατρικής, αλλά και για τους κινδύνους της αλόγιστης χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

«Από τους 30 ομιλητές οι 24 είναι μη πυρηνικοί γιατροί κι αυτή είναι η πρωτοτυπία της ημερίδας» τόνισε ο, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Διευθυντής του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Ιπποκράτειου ΓΝΘ, Αθανάσιος Νοτόπουλος.

«Πρόκειται για μία προσπάθεια να έρθουν σε ένα φόρουμ επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης γιατροί πολλών ειδικοτήτων, ώστε όλες οι εφαρμογές της πυρηνικής ιατρικής να αποτιμηθούν σωστά και με ακρίβεια» σημείωσε.

«Κυρίως κλινικοί γιατροί παρουσιάζουν πόσο τους βοηθούν οι εξετάσεις της πυρηνικής ιατρικής στην καθημερινή πράξη. Παρουσιάζονται ακόμη οι επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας, η «άλλη όψη του φεγγαριού», καθώς εκτός από τις ειρηνικές και ιατρικές εφαρμογές γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στρατιωτικές, τρομοκρατικές και άλλες για τους κινδύνους, τους τρόπους προφύλαξης, πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης όταν συμβαίνουν τέτοια συμβάντα» υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας με θέμα τα πυρηνικά ατυχήματα οι συμμετέχοντες στην διεθνή ημερίδα θα ξεναγηθούν στο πυρηνικό καταφύγιο του 424 ΓΣΝΕ.

Ένα από τα θέματα που εξετάζονται στην ημερίδα είναι η μοριακή απεικόνιση με μηχανήματα Ποζιτρονικής Υπολογιστικής Τομογραφίας (PET-CT), τα οποία προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες στη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

Στη Θεσσαλονίκη ήδη από καιρό έπρεπε να υπάρχει τομογράφος PET-CT, ανέφερε ο κ. Νοτόπουλος σημειώνοντας ότι ασθενείς από τη Βόρεια Ελλάδα αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Αθήνα, στον Ευαγγελισμό για να υποβληθούν σε εξετάσεις με σημαντικό χρόνο αναμονής και υπερβολικά έξοδα.

«Στην Τουρκία υπάρχουν 40 PET-CT, δύο εκ των οποίων στην Αδριανούπολη και η Θεσσαλονίκη ακόμη δεν έχει», είπε χαρακτηριστικά.

Γίνονται προσπάθειες να λειτουργήσουν δύο μηχανήματα στα νοσοκομεία «Θεαγένειο» και «Παπαγεωργίου», αλλά έχουν ανακύψει προβλήματα με τους διαγωνισμούς, ίσως και με τη στελέχωση και την εκπαίδευση, τόνισε. «Ο μέσος όρος του πυρηνικού ιατρού στην Ελλάδα χρήζει εκπαίδευσης στα PET γιατί πλέον δεν μπορούν να διαβάσουν τα περιοδικά, τα οποία υπάρχουν. Λίγοι άνθρωποι είτε με ίδιες δαπάνες, είτε με κρατικές υποτροφίες έχουν κάνει αυτή την εκπαίδευση» διευκρίνισε.

Χαιρετισμό στους συμμετέχοντες στην επιστημονική ημερίδα απηύθυναν επίσης η καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής και Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ, ο ταξίαρχος ΥΙ, διευθυντής του 424 ΓΣΝΕ, Μιχαήλ Τσελεντάκης, ο διοικητής του Ιπποκράτειου ΓΝΘ, Γεώργιος Καλτσίδης, η πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Άννα Ψαρράκου – Γκοτζαμάνη και η πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» Ελένη Ντελιοπούλου.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr