Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Ο Όμιλος ΑγκαλιάΖΩ στο Αγκίστρι

Στο Αγκίστρι βρέθηκε την Τρίτη, 2 Μαϊου ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, ανταποκρινόμενος για 3η συνεχόμενη χρονιά στην πρόσκληση του Δήμου Αγκιστρίου για ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με την πρόληψη σε ό,τι αφορά στον καρκίνο. Το θέμα της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης ήταν ο καρκίνος του παχέως εντέρου, μέσα από το μήνυμα «Ξενάγηση ζωής, διαδρομή πρόληψης».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης την οποία παρακολούθησαν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγκιστρίου, μίλησαν οι κ.κ. Ιωάννης Αθανασίου – Δήμαρχος Αγκιστρίου, Άρτεμις Λαβούτα – Δημοτική Σύμβουλος και Νοσηλεύτρια του Περιφερειακού Ιατρείου, Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου – Πρόεδρος του Ομίλου ΑγκαλιάΖΩ, Dr. Σταύρος Καρακατσάνης – Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Στυλιανή Παπαντωνίου – Αγροτική Ιατρός.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ομιλία και συζήτηση με τους παρευρισκόμενους για τον τρόπο διάγνωσης των συμπτωμάτων που μπορούν να προσβάλλουν το παχύ έντερο, και «ξενάγηση» στο τρισδιάστατο φουσκωτό ομοίωμα του παχέως εντέρου. Μέσα από την διαδρομή αυτή, κάτοικοι και μαθητές είχαν τη δυνατότητα να δουν τόσο την κατάσταση ενός υγιούς παχέως εντέρου, όσο και την μορφολογία των ασθενειών του.

Ο κος Ιωάννης Αθανασίου, ανάφερε κατά τον χαιρετισμό του: «Είμαστε χαρούμενοι που ο Όμιλος ΑγκαλιάΖΩ, ένας οργανισμός με σημαντικό, πλούσιο και διαρκές έργο, είναι και φέτος μαζί μας. Ανταποκρινόμενοι για 3η συνεχόμενη χρονιά στις ανάγκες του τόπου μας για ενημέρωση για κάθε μορφή καρκίνου, υποστηρίζετε έμπρακτα το ότι κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη. Σας ευχαριστούμε και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη συνέχιση του έργου σας».

ζω
Από αριστερά προς τα δεξιά) οι κ.κ.: – Στυλιανή Παπαντωνίου – Αγροτική Ιατρός – Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου – Πρόεδρος του Ομίλου ΑγκαλιάΖΩ – Dr. Σταύρος Καρακατσάνης – Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος – Ιωάννης Αθανασίου – Δήμαρχος Αγκιστρίου – Άρτεμις Λαβούτα – Δημοτική Σύμβουλος και Νοσηλεύτρια του Περιφερειακού Ιατρείου

Η κα Άρτεμις Λαβούτα είπε για την πρωτοβουλία του Δήμου: «ο καρκίνος του παχέως εντέρου είναι ένας συνηθισμένος τύπος καρκίνου, με αρκετά υψηλά ποσοστά επιβίωσης εάν εντοπισθεί και διαγνωσθεί έγκαιρα. Η σημερινή ημερίδα αποτελεί μία πρωτοβουλία του Δήμου μας για να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι σε θέματα υγείας, βάζοντας στην θέση του έμφυτου φόβου μας, την πρόληψη».

Η κα Ολυμπία Χαλδαίου – Μπήτρου, ανάφερε «Ανταποκρινόμαστε κάθε χρόνο στην πρόσκληση του Δήμου Αγκιστρίου με ιδιαίτερη χαρά και έντονο αίσθημα ευθύνης. Όχι μόνο γιατί το έργο μας έχει να κάνει με την κινητοποίηση του πληθυσμού για την πρόληψη και απομυθοποίηση του καρκίνου, αλλά και γιατί αναγνωρίζουμε τις αυξημένες ανάγκες ενημέρωσης για την πρόληψη, των περιοχών της χώρας με μικρότερο πληθυσμό. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στον Όμιλό μας και προσδοκούμε να αξιοποιηθεί η σημερινή ημέρα θετικά για τις ζωές των κατοίκων του νησιού και των οικογενειών τους».

Η κα Στυλιανή Παπαντωνίου, μέσα από την εμπειρία της ως Αγροτική ιατρός είπε: «Η συμμετοχή των κατοίκων στην σημερινή εκδήλωση είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Χαίρομαι ως ιατρός, τόσο γιατί έχει αξιολογηθεί σωστά από τον ντόπιο πληθυσμό η σημασία της ενημέρωσης για πρόληψη, όσο και γιατί σήμερα δίδεται η ευκαιρία να φυτευτεί αυτός ο σπόρος και στην επόμενη γενιά».

Ο Dr. Σταύρος Καρακατσάνης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την επιδημιολογία του καρκίνου του παχέως εντέρου, αλλά και τις παραμέτρους που αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής αυτού του οργάνου στον άνθρωπο. Χαρακτηριστικά, ανάφερε:

«Ο καρκίνος του παχέως εντέρου ψηφίστηκε ως πρώτη αιτία θανάτου για το 2016 ενώ αποτελεί την 3η σε συχνότητα παγκόσμια. Κάθε χρόνο εμφανίζονται 100.000 νέα περιστατικά, για την αποφυγή των οποίων, το Α και το Ω είναι η πρόληψη. Η ηλικία, η παχυσαρκία, η διατροφή, είναι ουσιώδεις παράμετροι για την ανάπτυξη ή όχι καρκίνου στο παχύ έντερο. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην κληρονομικότητα, όπου κατά ένα περίπου ποσοστό 75%, συγγενείς Α’ βαθμού μπορεί να επηρεάζονται. Οι εξετάσεις πρόληψης για αυτή την ομάδα πληθυσμού, πρέπει να ξεκινούν οπωσδήποτε σε ηλικία νωρίτερη κατά 10 χρόνια, της ηλικίας κατά την οποία εμφάνισε τη νόσο ο γονέας ή αδελφός».

ζω3


Πηγή