Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός προκαλούν αλλαγές στο γυναικείο σώμα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού του μοναδικού γεγονότος.
Οι έγκυοι παίρνουν πάντα μερικά κιλά, τα οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μένουν και μετά τον τοκετό, ακόμη και στις γυναίκες που ήταν σε πολύ καλή φυσική κατάσταση.
Αυτό δεν είναι κάτι μη φυσιολογικό, καθώς το σώμα χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί και να επανέλθει στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση.
Οι περισσότερες γυναίκες όμως παραμελούν τη φροντίδα του σώματός τους μετά τον τοκετό, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων του νεογέννητου.
Πώς θα ανακτήσετε τη φόρμα σας
Η τακτική άσκηση βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πραγμάτων που πρέπει να κάνετε μετά τον τοκετό.
Η άσκηση βοηθά τον μεταβολισμό που έχει κουραστεί από τον τοκετό και τη γαλουχία, συμβάλλει στην απώλεια των κιλών που πήρατε και θα σας δώσει ενέργεια να αντιμετωπίσετε το στρες και την ένταση της καινούριας σας ζωής.
Ταυτόχρονα θα σας βοηθήσει να δυναμώσετε τους μύες που έχουν αδυνατίσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αυτοί είναι οι μύες της πυέλου που συγκρατούν επί εννέα μήνες το έμβρυο, αλλά και οι μύες της κοιλιάς που επίσης έχουν χαλαρώσει.
Εάν είχατε φυσιολογικό τοκετό χωρίς επιπλοκές, περίπου δύο μήνες μετά τον τοκετό και αφού ο γιατρός σας δώσει το πράσινο φως, μπορείτε να γυμναστείτε.
Αν γεννήσατε με καισαρική πρέπει να περιμένετε για μεγαλύτερο διάστημα, ώστε να αναρρώσετε πλήρως. Και πάλι ο γιατρός θα σας υποδείξει πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να γυμναστείτε.
Είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά και να ξεκινήσετε αργά τη διαδικασία.
Πρέπει να «ακούτε» το σώμα σας και να μην κάνετε κινήσεις που προκαλούν πόνο ή δυσφορία. Αν δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε μια άσκηση, κάνετε μία πιο εύκολη.
Το ιδανικό είναι η άσκηση να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σας, ακόμη και αν πρόκειται για δέκα λεπτά περπάτημα.
Το περπάτημα θα βελτιώσει το αναπνευστικό σας και την καρδιαγγειακή σας λειτουργία και θα σας τονώσει ψυχολογικά.
Διαβάστε επίσης:
Θέλετε το τέλειο σώμα και γρήγορα για το καλοκαίρι; Επιλέξτε την διαλειμματική προπόνηση
Άσκηση: Ο σημαντικός ρόλος της στην πρόληψη & τη διαχείριση της κατάθλιψης
Πηγή