Παρουσία του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την 73η επέτειο από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στους Κορυσχάδες της Ευρυτανίας. Ο πρόεδρος της Βουλής στο χαιρετισμό προς τιμήν της Εθνικής Αντίστασης και του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα κατά της φασιστικής κατοχής μεταξύ άλλων είπε: «Αιώνια η μνήμη σε εσάς αδερφοί, στον τίμιο που πέσατε αγώνα… Αριστεροί, Κομμουνιστές, Δημοκράτες, όλοι οι αγωνιστές, άντρες και γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης. Πολίτες που αντιστάθηκαν και διεκδίκησαν την κοινωνική και πολιτική δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και συμμετοχή και πρώτα απ’ όλα βέβαια την εθνική απελευθέρωση».
Ο κ. Βούτσης συνέχισε λέγοντας πως «σ’ αυτή την εμβληματική τοποθεσία και σ’ αυτό το ιστορικό κτίριο, δύο μήνες μετά την ίδρυση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) και της “κυβέρνησης του βουνού” στη Βίνιανη, έγινε το μεγάλο ιστορικό διπλό διάβημα, αφενός μέσα από πρωτοφανείς σε ευρωπαϊκή κλίμακα δημοκρατικές διαδικασίες να εκφραστεί ο λαός και να ετοιμάσει το Σύνταγμα της Ελεύθερης Ελλάδας και αφετέρου να υπάρξει δημοκρατία στη χώρα, 7 χρόνια μετά από την 4η Αυγούστου του ’36 που επιβλήθηκε δικτατορία».
Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο διαχρονικό αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη, ως σημαντικό στοιχείο της προσπάθειας για ανασύσταση της ιστορικής συλλογικής μνήμης του λαού μας, ιδιαίτερα μάλιστα -όπως τόνισε- τώρα που στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν φιλοναζιστικές πολιτικές απόψεις, οι εκφραστές των οποίων αισθάνονται ως απόγονοι των ηττημένων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τέλος ο κ. Βούτσης, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αφού αναφέρθηκε στη διαχρονική σχέση που έχει η Βουλή των Ελλήνων με τους δήμους Αγράφων και Καρπενησίου και τους συλλόγους των πολιτών, υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των μουσείων στη Βίνιανη και στους Κορυσχάδες, με κάθε τρόπο, τόσο ως προς τις κτιριακές εγκαταστάσεις όσο και ως προς τον εμπλουτισμό των εκθεμάτων και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.
Τις εκδηλώσεις χαιρέτισαν με ομιλίες τους ο επικεφαλής του κινήματος «Το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, ο Δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής και εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην εκδήλωση τόνισε ότι «πατριωτικό σήμερα είναι το να ξαναχτίσεις δουλειές, να σέβεσαι αυτό που παρέλαβες, να βρίσκεις λύση για τα προβλήματα τα μικρά και ταπεινά αλλά και τα μεγάλα, τα αιώνια και διαχρονικά. Να παραδίδεις στα παιδιά σου αυτό τον τόπο που παρέλαβες από τους γονείς σου χωρίς πληγές, να έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα» και συμπλήρωσε ότι «πατριώτης σήμερα είναι για μένα και νομίζω για όλους μας αυτός που πιστεύει σε μια δυνατή Ελλάδα, σε μια δυνατή ενωμένη Ευρώπη».
localStorage.clear();
Πηγή