Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» παραπέμποντας σε παλαιότερα έγγραφά της Digea στα οποία ο πάροχος «παραδέχεται ότι με την υφιστάμενη τεχνολογία “χωρούν” μέχρι έξι κανάλια υψηλής ευκρίνειας στις συχνότητες, πριν αφαιρεθεί επιπλέον φάσμα για την κινητή».
Ο κ. Κρέτσος έκανε λόγο για «τεράστια σπέκουλα και πολλά ψέματα που ειπώθηκαν γύρω από το θέμα», απέδωσε «καθυστερήσεις» στο ΕΣΡ για τη διενέργεια του νέου διαγωνισμού, εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης ότι το θέμα «παραπέμπεται στο άδηλο μέλλον» και τόνισε πως καθώς υπάρχει «η τεχνογνωσία, οι μελέτες, οι μηχανικοί του πληροφοριακού συστήματος που μπορούν να στηρίξουν έναν τέτοιο διαγωνισμό», πρέπει άμεσα να αναληφθεί η πρωτοβουλία.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κρέτσος «η χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, αναφορικά με τις τεχνικές δυνατότητες και τους περιορισμούς για τον αριθμό των αδειών», εξηγώντας ότι «αυτός έχει να κάνει και με περιορισμούς οικονομικούς, του μεγέθους της αγοράς και της βιωσιμότητας των καναλιών».
«Ανεξάρτητα και οικονομικά βιώσιμα σχήματα στο χώρο των ΜΜΕ σημαίνουν και εργαζόμενους που θα πληρώνονται, που οι ιδιοκτήτες τους δεν θα έχουν ανάγκη να διαπλέκονται με τις πολιτικές ηγεσίες», συνέχισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι «το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξε τεράστια σπέκουλα, μεγάλη ανοησία, πολλά ευτράπελα και ψέματα, του τύπου γιατί τέσσερις και όχι δεκατέσσερις άδειες. Το φάσμα είναι πεπερασμένο, δεν είναι άπειρο όπως ακούστηκε κυρίως από τη ΝΔ και όντως μπορεί με το σημερινό σύστημα μετάδοσης να χωρέσει μέχρι έξι κανάλια υψηλής ευκρίνειας».
«Η ίδια η Digea σε έγγραφά της παραδέχεται ότι με την υφιστάμενη τεχνολογία “χωρούν” μέχρι έξι κανάλια υψηλής ευκρίνειας στις συχνότητες, πριν αφαιρεθεί επιπλέον φάσμα για την κινητή», επισήμανε ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Σύμφωνα με τον κ. Κρέτσο, «η Digea στα έγγραφά της αναφέρει ότι δεν υπάρχει πανελλαδική κάλυψη για τα HD κανάλια, ότι κάθε κανάλι χρειάζεται τουλάχιστον 3 Mbps και 6 Mbps για να εκπέμπει ταυτόχρονα σε SD και HD ευκρίνεια, ότι ο ένας πολυπλέκτης από τους τέσσερις που έχουμε για τα εθνικής εμβέλειας κανάλια χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την ΕΡΤ, καθώς και ότι δύο από τους τέσσερις πολυπλέκτες για τα εθνικής εμβέλειας κανάλια δεν έχουν χωρητικότητα 24,88 Mbps αλλά 16,8 Mbps».
«Πρακτικά, η συνολική χωρητικότητα των πολυπλεκτών είναι 58,5 Mbps που αν διαιρεθεί με 9 Mbps (6+3 για HD και SD αντίστοιχα), δίνει έναν αριθμό 6, μέχρι το 2019, όταν η Ελλάδα και άλλες χώρες πρέπει να παραχωρήσουν επιπλέον τμήμα φάσματος στην κινητή τηλεφωνία», τόνισε ο κ. Κρέτσος.
Στη συνέχεια, ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έκανε λόγο για καθυστέρηση στην πραγματοποίηση του νέου διαγωνισμού «που είναι πλέον εμφανέστατη, έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες», διατυπώνοντας την ανησυχία της κυβέρνησης για το γεγονός ότι «δεν έχει ληφθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει, ότι παραπέμπτεται στο άδηλο μέλλον».
«Δεν έχουμε κακές σχέσεις με το ΕΣΡ, αλλά έχει σταλεί επιστολή από τον Ιανουάριο, με την οποία ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς ζητάει ένα χρονοδιάγραμμα προκειμένου η Πολιτεία να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με αυτό το σημαντικό ζήτημα και δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση», υπογράμμισε ο κ. Κρέτσος, προσθέτοντας ότι ούτε στην πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής προέκυψε κάτι νεότερο.
Ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κάλεσε το ΕΣΡ να εφαρμόσει τον νόμο προκειμένου να κλείσει το θέμα της αδειοδότησης και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για τη στάση της.
«Ο κόσμος δίκαια ενοχλείται γιατί η μη αδειοδότηση κατά μίαν έννοια είναι και συναλλαγή. Το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις είναι ένα θέμα, αλλά το ΕΣΡ είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει το νόμο 4339. Καταλαβαίνω ότι ενοχλεί και τον πολιτικό βραχίονα της διαπλοκής και τα παρακολουθήματά του, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αλλά είναι ένας νόμος που ενοχλεί γιατί αφορά πλειοδοτικό διαγωνισμό με πολλά κριτήρια και δικαιολογητικά και ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων της τάξης των 400 ατόμων πλήρους απασχόλησης», υπενθύμισε.
«Σε κάθε περίπτωση, η συσσωρευμένη εμπειρία για το πώς μπορεί να γίνει ένας διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες υπάρχει -η τεχνογνωσία, οι μελέτες, οι μηχανικοί του πληροφοριακού συστήματος- που μπορεί να στηρίξει έναν τέτοιο διαγωνισμό, επομένως δεν υπάρχουν δικαιολογίες και το ΕΣΡ θα πρέπει να αναλάβει σύντομα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες», κατέληξε ο κ. Κρέτσος.
localStorage.clear();
Πηγή