Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Βούτσης: Να μην ηττηθεί το νομικό και ανθρωπιστικό κεκτημένο του ευρωπαϊκού πολιτισμού

Το νομικό και ανθρωπιστικό κεκτημένο του ευρωπαϊκού πολιτισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να ηττηθεί, είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Γκουίντο Ραϊμόντι (Guido Raimondi).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν και ο αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου, Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρέσβης Στέλιος Περάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και βουλευτές, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στα βήματα που γίνονται για τη συμμόρφωση με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Είναι αυτονόητο ότι γίνεται προσπάθεια και από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης και βέβαια από πλευράς του ελληνικού Κοινοβουλίου, έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με τη νομολογία του Δικαστηρίου και να πρωταγωνιστεί η χώρα μας στη μεγάλη μάχη που δίνεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη» είπε ο Νίκος Βούτσης και ενημέρωσε τον Γκουίντο Ραϊμόντι ότι ελληνική Βουλή έχει ιδρύσει ειδική επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων και της νομολογίας του Δικαστηρίου προκειμένου να γίνονται οι δέουσες παρεμβάσεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής,όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη προάσπισης των κεκτημένων του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. «Στην παρούσα φάση, με τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο αξιών και όχι -όπως κάποιοι νομίζουν- σε πόλεμο πολιτισμών, θρησκειών ή χριστιανικών τόξων απέναντι σε μουσουλμανικά τόξα και τα λοιπά.

Είναι μια υπαρκτή κατάσταση προβλήματος ασφαλείας με ασύμμετρες απειλές, όπου η αντιμετώπιση από πλευράς των ευρωπαϊκών λαών, των κοινωνιών και των κρατών πρέπει να γίνεται στη βάση του νομικού και ανθρωπιστικού κεκτημένου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, διότι ακριβώς αυτές οι αξίες δεν πρέπει να ηττηθούν. Και με αυτή την έννοια, η δική σας εργασία, η νομολογία του Δικαστηρίου και η τήρηση των συμβάσεων αποτελούν οργανικά στοιχεία εξαιρετικά σημαντικά στην παρούσα φάση, σε αυτά που διακυβεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Το ευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ένα μεγάλο και μακρόπνοο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Είναι ένα πρόγραμμα για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι όλοι ως Ευρωπαίοι. Ένα πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει πολλούς φορείς. Και μεταξύ αυτών των φορέων σίγουρα είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο», ανέφερε ο κ. Ραϊμόντι, επισημαίνοντας ότι ακόμα πιο σημαντική από τη δράση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Στρασβούργο, είναι η δράση των εθνικών αρχών.

«Σε εθνικό επίπεδο, παίζεται η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε χώρας. Δίχως άλλο, τα Κοινοβούλια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την προστασία αυτών των αρχών και με τα όσα είπατε, κύριε Πρόεδρε, δείξατε την ιδιαίτερη ευαισθησία του ελληνικού Κοινοβουλίου σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων και το νομοθετικό πλαίσιο», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο οποίος εξέφρασε την ειλικρινή ικανοποίησή του για την επιλογή να συσταθεί στη Βουλή των Ελλήνων αυτή η επιτροπή, ενόψει της υιοθέτησης συγκεκριμένων μέτρων.

«Αυτή τη στιγμή τα ανθρώπινα δικαιώματα υφίστανται ιδιαίτερη πίεση. Υπάρχει η πρόκληση της τρομοκρατίας, κάτι που δυστυχώς θυμηθήκαμε με ένα πολύ θλιβερό τρόπο με τα πρόσφατα γεγονότα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχει η οικονομική κρίση, υπάρχει η κρίση του μεταναστευτικού προβλήματος. Είναι λοιπόν καθήκον όλων των αρμόδιων οργάνων, μεταξύ των οποίων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι καθήκον του να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις, έτσι ώστε αυτό που θα κυριαρχήσει στο τέλος να είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» είπε ο κ. Ραϊμόντι.

localStorage.clear();


Πηγή