Είναι η καλύτερη πηγή ωμέγα-3 και αποτελούν «ασπίδα» για τα καρδιολογικά προβλήματα
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που διεξάγεται στο Ορλάντο της Φλόριντα.
«Όπως φαίνεται το ψήσιμο και το βράσιμο των ψαριών με σος σόγιας μειωμένου νατρίου παρέχει οφέλη, ενώ η κατανάλωση τηγανητών, παστών ή αποξηραμένων ψαριών όχι. Αντιθέτως, αυτές οι μέθοδοι μαγειρέματος μπορεί να εντείνουν τον κίνδυνο», αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χαβάη, στην Μανόα.
Οι ερευνητές μελέτησαν την πηγή, το είδος, την ποσότητα και την συχνότητα κατανάλωσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε 82.243 άνδρες και 103.884 γυναίκες από το Λος Άντζελες και τη Χαβάη. Έπειτα από 11,9 χρόνια παρακολούθησαν, καταγράφηκαν 4.516 θάνατοι από καρδιολογικά αίτια.
Τα ψάρια, και κυρίως η σαρδέλα, ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα, είναι η καλύτερη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Οι άνδρες που κατανάλωναν τα περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ψητά ή βραστά ψάρια, είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες καρδιακού θανάτου, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τα λιγότερα. Την ίδια στιγμή, ανάλογα ισχυρό όφελος δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες – με εξαίρεση όσες εκτός από πολλά ψάρια, κατανάλωναν και μεγάλες ποσότητες σόγιας με μειωμένο νάτριο.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα θρεπτικά συστατικά της σόγιας συνδυάζονται με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών, προστατεύοντας την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών.
Πηγή: newsbeast.gr