Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Παπαδημούλης: Aναγκαία η προστασία ατόμων που δημοσιοποιούν εμπιστευτικές πληροφορίες υπέρ του δημοσίου

Είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύονται αποτελεσματικά οι whistle-blowers (τα άτομα που δημοσιοποιούν εμπιστευτικές πληροφορίες επιχειρήσεων και δημόσιων φορέων, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος) από τους θεσμούς και τη διοίκηση, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς, όπως είπε, «στην υπόθεση των Lux Leaks μέχρι σήμερα έχουν καταδικαστεί μόνο whistle-blowers κι όχι εταιρίες που φοροδιαφεύγουν».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Παπαδημούλης ήταν εισηγητής εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς σε συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και σημείωσε πως έχουμε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ατόμων, που αποφασίζει με κόστος, με κίνδυνο και με ρίσκο, να παρουσιάσει και να αποκαλύψει ανείπωτες αλήθειες και μυστικά και μεθοδεύσεις ισχυρών κέντρων εξουσίας, είτε αυτά είναι οικονομικά είτε πολιτικά.

«Οι whistle-blowers διαδραμάτισαν έναν σημαντικό ρόλο ήδη, στις αποκαλύψεις για τα Lux Leaks, τα Swiis Leaks και τα Panama papers. Ανέδειξαν μόνο ένα μικρό μέρος από αυτό το τέρας της οικονομικής και φορολογικής απάτης, της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος» συνέχισε και, αφού παρατήρησε πως «όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς κόστος, μιας και έχουμε ήδη, ωμά και έντονα δείγματα γραφής, από τη λυσσαλέα και τιμωρητική αντίδραση αυτών των κέντρων, οικονομικών και πολιτικών, όταν αποκαλύπτονται τα άνομα συμφέροντά τους», υπογράμμισε: «Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύονται αποτελεσματικά οι whistle-blowers από τους θεσμούς και τη διοίκηση, καθώς θεσμοί και διοίκηση διατυμπανίζουν ότι ενδιαφέρονται και για τη διαφάνεια και για το κράτος δικαίου. Σε αυτή την προσπάθεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εν γένει η ΕΕ, οφείλουν να έχουν ένα ρόλο καθοριστικό. Και έχουν μεγάλη υποχρέωση να το κάνουν πράξη. Αντιθέτως, στην υπόθεση των Lux Leaks μέχρι τώρα μόνο whistle-blowers έχουν καταδικαστεί, όχι εταιρίες. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί ή να επαναληφθεί.

Το ΕΚ έχει ψηφίσει ήδη πριν λίγους μήνες, τον Φεβρουάριο του 2017, ένα ψήφισμα του συναδέλφου Ντένις Ντε Γιονγκ, για τους whistle-blowers. Εκεί αναφέρεται συγκεκριμένα η έλλειψη της προστασίας των καταγγελτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

localStorage.clear();


Πηγή