Ένας ειδικός μπορεί να καταλάβει από τα μάτια ενός παιδιού αν λαμβάνει από τη διατροφή του αρκετή λουτεΐνη, μια αντιοξειδωτική ουσία που «τρέφει» τον εγκέφαλο.
Δύο νέες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη λουτεΐνης στα μικρά παιδιά συνδέεται με καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ και στο σχολείο, ασχέτως άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την ακαδημαϊκή επιτυχία, όπως το IQ, το φύλο, το σωματικό βάρος και η φυσική κατάσταση.
«Συχνά εστιάζουμε στο πώς η διατροφή επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας, όμως δεν έχουμε μελετήσει σε βάθος πώς επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία και τις σχολικές επιδόσεις στην παιδική ηλικία» δηλώνει ο Νάιμαν Καν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Η λουτεΐνη είναι μια φυσική χρωστική ουσία που βρίσκεται σε πολλά λαχανικά, όπως η λαχανίδα, το μαρούλι, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σπαράγγια, ο αρακάς, τα φασολάκια και τα πράσα, στον βασιλικό, στον κρόκο του αυγού και σε ορισμένα ενισχυμένα τρόφιμα. Είναι γνωστή κυρίως για τη θετική της επίδραση στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας του ματιού.
Η λουτεΐνη έχει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και τον αμφιβληστροειδή τόσο από τις ελεύθερες ρίζες όσο και από βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία. Οι διαθέσιμες μελέτες για τη λουτεΐνη και μια άλλη παρόμοια ουσία, τη ζεαξανθίνη, δείχνουν ότι παίζουν ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου γενικότερα.
Η λουτεΐνη «προτιμά» να συσσωρεύεται στον εγκέφαλο σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι άλλες φυσικές χρωστικές που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας, όπως το βήτα καροτένιο, και επίσης οι φυσικές χρωστικές εντοπίζονται γενικώς σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον παιδικό εγκέφαλο, κάτι που υποδεικνύει ότι μάλλον παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Στη μία εκ των δύο μελετών με θέμα τη λουτεΐνη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Psychophysiology, ο Καν και οι συνεργάτες του μέτρησαν τα επίπεδα της ουσίας στα μάτια 49 παιδιών ηλικίας 8-10 ετών και παράλληλα παρακολούθησαν την εγκεφαλική τους λειτουργία με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφίας ενώ τα παιδιά έκαναν γνωστικά τεστ. Η εγκεφαλική λειτουργία φάνηκε να είναι πιο έντονη και οι επιδόσεις στο τεστ καλύτερες στα παιδιά με υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης.
Στη δεύτερη μελέτη, στην επιθεώρηση Nutritional Neuroscience, συμμετείχαν παιδιά 8-9 ετών. Και στην περίπτωση αυτή παρατηρήθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα λουτεΐνης συνδέονται με καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.
Δείτε κι αυτό:
Ένα αυγό τη μέρα για τα μικρά παιδιά συνιστούν οι επιστήμονες
Ποιες τροφές πρέπει οπωσδήποτε να τρώνε τα παιδιά
Πηγή