Από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο περιμένουμε να ενταχθούν 46.000 ωφελούμενοι σε μία σειρά από προγράμματα, αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Documento.
Τον Ιούλιο θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για 10.000 ανέργους που είναι σε ηλικία 55 ετών και άνω, αναφέρει η κ. Αντωνοπούλου υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανέργων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και βρίσκει πολύ δύσκολα δουλειά. Το πρόγραμμα αφορά θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, δηλαδή σε δήμους και σε περιφέρειες, επιδοτώντας το 50% του μισθολογικού κόστους μέχρι τα 600 ευρώ. Είναι ένα πρόγραμμα για 12 μήνες. Αλλά με το δικαίωμα να ανανεωθεί για άλλο ένα έτος».
Η υπουργός αναφέρει πως θα συνεχιστεί η κοινωφελής εργασία με το δεύτερο κύκλο στους 17 δήμους – υψηλοί θύλακες ανεργίας, τον Ιούλιο, ένα πρόγραμμα που αφορά περίπου 3.500 ωφελούμενους και ακολουθεί το πρόγραμμα για τους 34 δήμους για περίπου 6.000 ωφελούμενους.
Ανακοίνωσε επίσης νέο πρόγραμμα για τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας και του εξαγωγικού εμπορίου για 4.000 ωφελούμενους. «Διαπιστώσαμε επίσης ότι το digital marketing στον τουρισμό έχει περιθώρια ανάπτυξης. Είναι λίγες οι επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν κρατήσεις μέσα από το διαδίκτυο. Γι’ αυτό το λόγο θα βγει ένα πρόγραμμα για 2.500 ωφελούμενους. Επίσης, για τον κλάδο των υποδομών και μεταφορών θα έρθει τους επόμενους μήνες άλλο ένα πρόγραμμα για 3.500 ωφελούμενους. Αυτό το τελευταίο πρόγραμμα προέκυψε λόγω της μεγάλης επένδυσης της Fraport.
Επίσης, γνωρίζουμε και επενδύσεις οι οποίες είναι ώριμες να προχωρήσουν και θα μπορούσαν να ενταχθούν στον Αναπτυξιακό νόμο, όπως η επένδυση στο Ελληνικό, η επένδυση Philip Morris, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του Παπαστράτου ή του ομίλου «Μυτιληναίος» στα αλουμίνια ή η σχεδιαζόμενη επένδυση της TEMES AE σε τουριστικά καταλύματα στον κόλπο του Ναυαρίνου. Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εντοπίζουμε τα επενδυτικά έργα τα οποία είναι αρκετά ώριμα για να ξεκινήσουν και κάνουμε τη διάγνωση μέσα από τις λίστες του ΟΑΕΔ. Όπου εντοπίζουμε κενά μπαίνουμε πολύ δυναμικά και πολύ γρήγορα για να κάνουμε εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης», αναφέρει η υπουργός..
Η κ. Αντωνοπούλου αναφέρθηκε και στα προγράμματα που απευθύνονται σε άνεργους νεαρής ηλικίας. «Το πρώτο πρόγραμμα απευθύνεται σε 1000 ανέργους, ηλικίας 25 – 29 και περιλαμβάνει πιστοποίηση και κατάρτιση στον κλάδο των τεχνολογιών, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, ενώ το δεύτερο αφορά στη στήριξη επιχειρηματικών σχεδίων για νέους 1.700 άνεργους, ηλικίας 18 – 29 ετών. Τέλος, σχεδιάζεται ολοκληρωμένη παρέμβαση για 8.000 νέους έως 24 ετών. Ακόμη, δρομολογείται ειδικό πρόγραμμα επανένταξης μακροχρόνια ανέργων που αναμένεται να καλύψει 470 θέσεις απασχόλησης σε εγγειοβελτιωτικά έργα. Επίσης, μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα απασχόλησης ΑΜΕΑ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) για 1.000 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα θα υλοποιηθεί μέσω του ΟΑΕΔ πρόγραμμα για 1.135 θέσεις στον κλάδο της υγείας».
Η αν. υπουργός Εργασίας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους κλάδους για τους οποίους έχει διαπιστωθεί αυξημένη ζήτηση για νέες θέσεις εργασίας.
«Στην πρώτη θέση είναι κλάδοι και δραστηριότητες που αφορούν ξενοδοχεία, πλωτές μεταφορές, παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και ηλεκτρικού ρεύματος. Σε επίπεδο επαγγελμάτων βλέπουμε ότι υπάρχει ζήτηση στον κλάδο των πωλητών από μικρά καταστήματα μέχρι επιχειρήσεις ιατρικού εξοπλισμού. Υπάρχει ζήτηση σε εξειδικευμένους τεχνικούς πληροφορικής, γι’ αυτό και ετοιμάζουμε σχετικό πρόγραμμα. Επίσης, διαπιστώθηκε ενδιαφέρον, όπως ήταν και αναμενόμενο, για σερβιτόρους και συναφή επαγγέλματα. Μας έκανε εντύπωση ότι καταγράφηκε αύξηση και στους γαιοκτηνοτρόφους» , αναφέρει η κ Αντωνοπούλου.
localStorage.clear();
Πηγή