Μπορεί να προβλεφθεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής
Σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist, ο αριθμός των ωαρίων που έχει μια γυναίκα, μπορεί να μην αποτελεί ένδειξη μόνο της γονιμότητάς της, αλλά του γενικότερου προσδόκιμου όρου ζωής της.
Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο αριθμός των ωαρίων που έχει μια γυναίκα μπορεί να προβλέπει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής.
Κάθε γυναίκα γεννιέται με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, ο οποίος μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια.
Προηγούμενες έρευνες ανέφεραν, ότι κατά μέσο όρο μια γυναίκα γεννιέται με περίπου 300.000 ωάρια.
Η φάση της εμμηνόπαυσης εμφανίζεται ανάμεσα στα 45 και 55 έτη, ενώ όσες γυναίκες την περνούν πριν από την ηλικία των 40, θεωρείται ότι περνούν από πρόωρη εμμηνόπαυση.
Οι ωοθήκες παράγουν τα οιστρογόνα, τις ορμόνες που ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση τους. Όταν σταματήσουν να λειτουργούν, πέφτουν τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό.
Όμως τα οιστρογόνα έχουν προστατευτικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς, με αποτέλεσμα μετά την εμμηνόπαυση να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής προσβολής.
Μια έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, βρήκε ότι οι γυναίκες που περνούν πρόωρη εμμηνόπαυση, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού αργότερα στη ζωή τους.
Μια πιθανή εξήγηση είναι η μείωση της φυσικής «παροχής» οιστρογόνων σε πολύ νωρίτερο στάδιο της ζωής, απ’ ό,τι θα συνέβαινε αν η εμμηνόπαυση εμφανιζόταν αργότερα.
Οι μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες συνήθως παίρνουν βάρος, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, κάτι που επίσης μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας τους.
Στη νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Αναπαραγωγικής Ιατρικής, που έγινε στη Χαβάη, οι ερευνητές προχώρησαν το θέμα της γήρανσης ένα βήμα παραπέρα, μελετώντας κατά πόσο οι γυναίκες που περνούν πρόωρη εμμηνόπαυση γερνούν γρηγορότερα, γενικότερα.
«Ίσως οι γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση σχετικά νωρίς στη ζωή τους, να γερνούν με διαφορετικό ρυθμό» εξήγησε η καθηγήτρια Marcelle Cedars από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.
Η ίδια και η ερευνητική της ομάδα μελέτησαν δείγματα αίματος από περισσότερες από 1.000 γυναίκες, ηλικίας 25-45 ετών, για την ύπαρξη της ορμόνης anti-Müllerian (AMH), η οποία «εκτιμά» τον υπολειπόμενο αριθμό ωαρίων.
Ο αριθμός των ωαρίων επιβεβαιώθηκε και με τη χρήση υπέρηχου, ενώ στη συνέχεια οι ερευνητές εκτίμησαν τη βιολογική ηλικία των γυναικών με βάση τα τελομερή. Τα τελομερή είναι μικρά τμήματα στην άκρη των χρωμοσωμάτων, που προστατεύουν το DNA και αποτελούν ένα δείκτη υγείας. Καθώς μεγαλώνουμε, τα τελομερή μικραίνουν, οδηγώντας στην εμφάνιση ασθενειών όπως αυτή του Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης ή τα καρδιαγγειακά.
Τρία με πέντε χρόνια μετά, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών στο ένα τέταρτο των γυναικών, βασιζόμενοι σε δείκτες όπως το βάρος, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.
Οι ερευνητές βρήκαν, ότι οι γυναίκες που είχαν μικρότερο αριθμό ωαρίων, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.
Οι ερευνητές βρήκαν ακόμη, ότι οι γυναίκες που είχαν χαμηλότερο αριθμό ωαρίων διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης και το Αλτσχάιμερ.
Πηγή: newsbeast.gr