Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Ποιοι θα ενταχθούν και πώς στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Αποπληρωμή των οφειλών σε 120 δόσεις με παράλληλη διαγραφή των τόκων υπερημερίας προς τις τράπεζες και των προσαυξήσεων προς Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, προβλέπει η τυποποιημένη μέθοδος που θα εφαρμοστεί για όσες επιχειρήσεις έχουν οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ και κάνουν αίτηση ρύθμισης των οφειλών τους στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Με την αυτόματη υπαγωγή των χρεών έως 50.000 ευρώ σε 120 δόσεις επιδιώκεται η ταχεία ρύθμιση των οφειλών που έχει σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες αξιολόγησης βιωσιμότητας.

Μοναδικό κριτήριο θα είναι, το θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για τις επιχειρήσεις με απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή το θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ή θετικής καθαρής θέσης για επιχειρήσεις με διπλογραφικό σύστημα.

Αρκετές είναι πάντως οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν την τελευταία οικονομική χρήση για να βελτιώσουν τα οικονομικά τους και να ικανοποιήσουν το κριτήριο της επιλεξιμότητας που είναι και η βασικότερη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη διαδικασία.

Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet. Μόλις καταχωρίσει τους κωδικούς του, το σύστημα θα αναγνωρίσει αυτομάτως αν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας θα μπορεί να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπως γράφει η «Καθημερινή».

Σε ότι αφορά τη διαδικασία για εκείνους που έχουν οφειλές άνω των 50.000 ευρώ, αυτή θα είναι επίσης αυτοματοποιημένη, δηλαδή δεν θα προβλέπεται οριζόντια διαγραφή των τόκων υπερημερίας και των προσαυξήσεων και εξόφληση σε 120 δόσεις.

H έκδοση έξι υπουργικών αποφάσεων, αναμένεται από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε στις 3 Αυγούστου 2017 να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και άλλους πιστωτές, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ειδικότερα, αναμένεται να εκδοθούν οι εξής αποφάσεις:

1. Για τις λειτουργικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα γίνονται οι αιτήσεις των επιχειρήσεων. (δηλ. πως θα λειτουργεί η πλατφόρμα)

2. Πως θα συμμετέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Δηλαδή πως θα κάνει τη διαγραφή και πως θα παρέχει τις δόσεις (20, 40,…, 120 δόσεις)

3. Αντίστοιχα πως θα συμμετέχει ο ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ (δηλ. πως θα κάνει διαγραφή, και πως παρέχει τις 20,40,…,120 δόσεις)

4. Ποια θα είναι η διαδικασία του εξωδικαστικού αν το συνολικό χρέος είναι από 20.000-50.000 ευρώ (δηλ. ποια είναι η αυτοματοποιημένη διαδικασία)

5. Τι γίνεται αν δεν τηρήσει ο οφειλέτης τη συμφωνία με το δημόσιο, μετά την υπογραφή σύμβασης αναδιάρθρωσης και πως το δημόσιο θα ειδοποιεί τις τράπεζες

6. Ποια άλλα πρόσθετα δικαιολογητικά χρειάζονται.

Επιπλέον θα πρέπει να βγουν αποφάσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τον ΕΦΚΑ αλλά και ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά όλες τις βιώσιμες επιχειρήσεις (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) οι οποίες θέλουν να διευθετήσουν τα χρέη του προς το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται πως μόνο τα χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες υπολογίζονται στα 220 δισ. ευρώ, ενώ άγνωστο παραμένει ποιες είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους άλλους πιστωτές, μεταξύ των οποίων είναι και οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους τα χρέη προς την εφορία υπολογίζονται στα 100 δισ. ευρώ, στα 20 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ, ενώ άλλα 100 δισ. ευρώ είναι το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες.

localStorage.clear();


Πηγή