Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Στρατηγική νίκη της Λευκωσίας στην υπόθεση της γεώτρησης

Τεράστιο είναι μέχρι στιγμής το πλήγμα που επέφερε η Κύπρος στο γόητρο της Τουρκίας, η οποία πέρα από τις δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις όλο και πιο κοντά στο σημείο της γεώτρησης, δεν έχει κάνει τίποτα άλλο που θα δυναμίτιζε περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές όπως ο Χρίστος Καπούτσης «από χθες ξεκίνησε μια σημαντική περίοδος, για την Κυπριακή Δημοκρατία. Και ο λόγος είναι ότι, το Κυπριακό κράτος, ασκεί πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του, που μάλιστα, αναγνωρίζονται από τη Διεθνή κοινότητα».

Το πιο εντυπωσιακό είναι πως η Λευκωσία τα κατάφερε επί της ουσίας μόνη της. Κανένας στόλος και καμιά υπερδύναμη δεν προσέτρεξε επίσημα να σταθεί ανοιχτά στην Κύπρο με δυνάμεις στο σημείο της γεώτρησης. Μόνο η κατά πολλούς αμφίσημη τοποθέτηση του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να καταμετρηθεί ως υποστηρικτική προς την Λευκωσία.

Ακόμα και η Αθήνα που είχε πλοίο του στόλου της στην ευρύτερη περιοχή, το είχε εκεί στο πλαίσιο αποστολής του ΟΗΕ για το Λίβανο.

Στην ίδια αποστολή του ΟΗΕ για το Λίβανο ήταν και οι δύο φρεγάτες στελθ, τύπου FREMM, της Γαλλίας που έδεσαν κάβους στο λιμάνι της Λάρνακας. Μπορεί η παρουσία τους να έστειλε μηνύματα ή να διευκόλυνε επικοινωνιακά την Λευκωσία αλλά σε καμιά περίπτωση η αποστολή των πλοίων αυτών δεν ήταν η ανοιχτή και άμεση κάλυψη της γεώτρησης.

Τουλάχιστον όχι επίσημα καθώς όπως επεσήμαναν κυβερνητικοί κύκλοι της Κύπρου στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» η στάθμευση στο λιμάνι της Λάρνακας δύο γαλλικών φρεγατών θα πρέπει, να θεωρείται άσχετη με τη γεώτρηση της γαλλικής TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ. Το γαλλικό Ναυτικό, τόνισαν, πραγματοποιεί συνολικά 80 επισκέψεις τον χρόνο στα λιμάνια της Κύπρου, στα πλαίσια της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της Κυπριακής εφημερίδας, στη Λευκωσία προβληματίζονται για τα πολλά δημοσιεύματα που επιχειρούν να στρατιωτικοποιήσουν την πραγματοποίηση της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, λόγω και της παρουσίας στρατιωτικών πλοίων στην περιοχή. Πλοία τα οποία δεν έχουν σχέση με την Κύπρο αλλά με τη Συρία, τον Λίβανο και το Σουέζ.

Ακόμα και το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Τζορτζ Μπους» που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή, δεν έχει καμιά επίσημη αλλαγή στην αποστολή του, που παραμένει η συμμετοχή σε βομβαρδισμούς κατά του ISIS.

localStorage.clear();


Πηγή