Πέμπτη , 7 Νοέμβριος 2024

Μέλι Μανούκα: Υπερέχει τελικά έναντι του «συμβατικού»;

Το μέλι χρησιμοποιείται παλαιόθεν ως «γιατροσόφι» σε πληγές και κοψίματα, καθώς ήδη από τον 12ο αιώνα είχαν αναγνωριστεί οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες.

Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη φήμη έχει αποκτήσει το μέλι Μανούκα, μια ποικιλία που προέρχεται από τα τεϊόδεντρα (Leptospermum scoparium) της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Αυστραλίας.

Τα φύλλα του τεϊόδεντρου έχουν γνωστές επουλωτικές ιδιότητες και το μέλι Μανούκα παράγεται όταν οι μέλισσες αντλούν το νέκταρ από τα λουλούδια του.

Όλα τα είδη μελιού έχουν αποδεδειγμένα αντιμικροβιακές ιδιότητες, ωστόσο το μέλι Μανούκα περιέχει ένα «μυστικό» χημικό συστατικό, ένα υπεροξείδιο, που του προσδίδει πιο ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση. Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει επίσης ότι το μέλι Μανούκα είναι δυνατό να ενισχύσει την παραγωγή αυξητικών παραγόντων τους οποίους χρησιμοποιούν τα λευκά αιμοσφαίρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις και να επουλώσουν τους ιστούς.

Τρία είναι τα βασικά συστατικά που υπάρχουν στο μέλι Μανούκα και το κάνουν να ξεχωρίζει:

1. Μεθυλογλυοξάλη (MGO): Έχει αξιόλογη δράση ενάντια σε ποικίλα βακτήρια (π.χ. Μικρόβιο Πρωτέας, Enterobacter cloacae).

2. Διυδροξυακετόνη (DHA): Βρίσκεται στο νέκταρ των λουλουδιών του τεϊόδεντρου και μετατρέπεται σε μεθυλογλυοξάλη κατά τη διαδικασία παραγωγής του μελιού.

3. Λεπτοσπερίνη: Πρόκειται για μια φυσική χημική ουσία στο νέκταρ των λουλουδιών του τεϊόδεντρου και ορισμένων συγγενικών του φυτών και είναι ενδεικτική για την «αυθεντικότητα» του μελιού.

Αν και, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το μέλι Μανούκα θεωρείται ότι έχει ισχυρότερη αντιμικροβιακή δράση από άλλες ποικιλίες, επί του παρόντος τα ερευνητικά δεδομένα που τεκμηριώνουν αυτή του την ιδιότητα στην πράξη είναι λιγοστά.

Στο πλαίσιο εργαστηριακών μελετών έχει παρατηρηθεί ότι το μέλι Μανούκα εμποδίζει την ανάπτυξη περίπου 60 ειδών βακτηρίων, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που παρουσιάζουν αντίσταση στα διαθέσιμα αντιβιοτικά, επομένως θα μπορούσε πιθανώς να αξιοποιηθεί στον τομέα της φαρμακολογίας.

Στην καθημερινή χρήση, δηλαδή ως γλυκαντικό, δεν είναι βέβαιο αν το συγκεκριμένο μέλι παρέχει επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Αλάτι Ιμαλαΐων: Είναι τελικά ανώτερο από το κοινό αλάτι;

Είναι το έλαιο καρύδας υγιεινό; Η ετυμηγορία της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας

Κεφάλαιο superfoods: Ποια από αυτά είναι super τελικά;


Πηγή