Τις πόρτες μίας οικονομίας, που αφορά το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 27% της συνολικής έκτασης του πλανήτη, ανοίγει αίτηση ένταξης της Ελλάδας στην Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), που συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, βάσει της απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ, το Υπουργείο Οικονομικών εξουσιοδοτήθηκε να αποστείλει επίσημη επιστολή προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank), στην οποία μέτοχοι είναι οι χώρες των BRICS.
Με τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς αναπτυξιακούς θεσμούς ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς καλούνται να αξιοποιήσουν τη χρηματοδοτική στήριξη έργων που υλοποιούνται στις χώρες-μέλη, είτε πρόκειται για έργα που χρηματοδοτούνται κυρίως από κρατικούς φορείς είτε πρόκειται για βιώσιμα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια. Επίσης, ελληνικές εταιρίες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν εγγυητικές επιστολές από τις διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες για την εκτέλεση των έργων υποδομής (αυτοκινητόδρομοι, σχέδια αστικής ανάπτυξης, παραγωγή καθαρής ενέργειας κ. α).
Στόχος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΝΑΤ) είναι η κινητοποίηση πόρων για την χρηματοδότηση έργων υποδομών και προγραμμάτων πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης στις λεγόμενες χώρες (BRICS) και σε άλλες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, κατά τρόπο συμπληρωματικό υφιστάμενων προσπαθειών εκ μέρους σειράς χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που στοχεύουν στην περιφερειακή και παγκόσμια ανάπτυξη.
Τα κράτη -μέλη της ΝΑΤ, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική, κατέχουν ποσοστό 20% έκαστο στην Τράπεζα και από κοινού εκπροσωπούν το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό της τάξης του 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ και ποσοστό 27% της συνολικής έκτασης του πλανήτη. Το εγκεκριμένο (authorized) κεφάλαιο για την Τράπεζα ανέρχεται στα 100 δισ. δολάρια, το εγγεγραμμένο στα 50 δισ. δολάρια. και το καταβεβλημένο στα 10 δισ. δολάρια.
Προγράμματα σε εξέλιξη
Το 2016, το διοικητικό συμβούλιο της ΝΑΤ ενέκρινε επτά προγράμματα σε όλα τα κράτη μέλη, συνολικού ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των μεταφορών.
Παράλληλα, τον Ιούλιο του 2016 εκδόθηκε το πρώτο «πράσινο ομόλογο», ύψους 450 εκατ. δολάρια ενώ ως χρηματοοικονομικός οργανισμός η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει λάβει αξιολογήσεις στην υψηλότερη διαβάθμιση (ΑΑΑ) εκ μέρους δύο κινεζικών οίκων αξιολόγησης, των «China Chengxin Credit Rating Group» και «China Lianhe Credit Rating Co.,Ltd.».
Τέλος, η ΝΑΤ έχει συνάψει μνημόνιο κατανόησης (MoU) με πολυμερείς και εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Παγκοσμίου Τραπέζης (World Bank) και της Asian Development Bank (Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης), καθώς και με σειρά κορυφαίων εμπορικών τραπεζών των κρατών μελών της.
localStorage.clear();
Πηγή