Τετάρτη , 6 Νοέμβριος 2024

Σκουρλέτης: Να δώσουμε ένα μεγαλύτερο χώρο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια βάζουν όλους τους φορείς στο τραπέζι και αποτελούν παρακαταθήκη για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που ονομάζουμε παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Κάποια στιγμή πρέπει να δοθούν απαντήσεις στα μεγάλα χρονίζοντα προβλήματα των Περιφερειών, είτε αυτά αφορούν ζητήματα υποδομών, είτε ζητήματα εκμετάλλευσης κάποιων ιδιομορφιών που μπορούν να δώσουν προοπτική, είτε διάφορα άλλα θέματα που έχουν καταγραφεί» επισήμανε ο υπουργός, σημειώνοντας πως «στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης ιδιαίτερο ρόλο πρέπει να παίξουν οι Περιφέρειες της χώρας, η κάθε μια με τα χαρακτηριστικά της, με τις δικές της αναπτυξιακές δυνατότητες».

«Περισσότερες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο υπουργός προανήγγειλε ότι σχεδιάζεται να αποτυπωθεί σε θεσμικό επίπεδο το φθινόπωρο. «Μία από τις βασικές στοχεύσεις της νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, που θέλουμε να παρουσιάσουμε μέσα στο φθινόπωρο, είναι να δώσουμε ένα μεγαλύτερο χώρο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «επίπονη θεσμική δουλειά», η οποία «δεν έχει γίνει ποτέ με έναν σοβαρό τρόπο, διότι διακηρυχτικά μπορεί όλοι να συμφωνούμε και να λέμε περισσότερες αρμοδιότητες και πόροι στην αυτοδιοίκηση, αλλά στην πράξη αυτό δεν έγινε σχεδόν ποτέ».

Ερωτηθείς εάν υφίσταται ενδεχόμενο αποσύνδεσης της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών από αυτή των ευρωεκλογών ή άλλων κεντρικών εκλογών διευκρίνισε: «Η σύμπτωση της ημερομηνίας των εκλογών στρεβλώνει τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών, άρα εάν αυτό ψηφιστεί και γίνει νόμος του κράτους, θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και προφανώς ο μόνος τρόπος είναι να πάνε λίγο πιο πέρα».

«Η διαβούλευση στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ έφερε συναίνεση»

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ σημείωσε ότι η διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ, τα σωματεία των εργαζομένων, τις ομοσπονδίες «απέδωσε, ώστε να εξασφαλίσει μία ευρύτατη συναίνεση των συγκεκριμένων φορέων απέναντι στο πολυνομοσχέδιο και το περιεχόμενό του, κάτι που αποτυπώθηκε στη συζήτηση της ακρόασης των φορέων στη Βουλή».

Σε σχέση με τη στάση της αντιπολίτευσης, σχολίασε ότι «πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση είχαν βγει στα κεραμίδια, κατάγγελλαν αθρόες προσλήψεις, ρουσφετολογική διάθεση, δημοσιονομικό εκτροχιασμό και όταν μπήκαμε στην επί της ουσίας συζήτηση όλα αυτά κατέπεσαν». «Ήταν ένα νομοσχέδιο το οποίο έβαλε μπρος κάποιες μικρές μεταρρυθμίσεις και ρυθμίσεις, αλλά με μια μεγάλη προστιθέμενη αξία, γι’ αυτό τελικά και παρά τις κραυγές της αντιπολιτευτικές και τη συλλήβδην απόρριψή του κατά την έναρξη της συζήτησης, στο τέλος διαπιστώσαμε ότι σε έναν μεγάλο αριθμό άρθρων αυτά ψηφίστηκαν από πάρα πολλές πολιτικές δυνάμεις” πρόσθεσε.

 «Μηδενιστικές προσεγγίσεις από την αντιπολίτευση»

Σχολιάζοντας το κλίμα πολιτικής πόλωσης ο υπουργός επέρριψε ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πώς «υιοθετεί μία ρητορική, έναν δημόσιο πολιτικό λόγο, ο οποίος συνεχώς ανεβάζει τόνους και ουσιαστικά υποκαθιστά τα πολιτικά επιχειρήματα, μέσα από κραυγές καταγγελίες και μηδενιστικές προσεγγίσεις». «Αυτό κανείς το βλέπει πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, γιατί ίσως διαπιστώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και οι υπόλοιπες συντηρητικές δυνάμεις στη Βουλή -μέσα σε αυτές και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι- ότι κάποιες από τις εκτιμήσεις τους δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς διαμορφώνεται ένα σταθερό έδαφος για τον επόμενο χρόνο και αυτό προφανώς δημιουργεί περισσότερο εκνευρισμό».

Σχετικά με τις θέσεις της ΝΔ για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε: «Έχει γίνει φανερό ότι η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την ποιοτική αναβάθμιση του ρόλου του δημοσίου, ενδιαφέρεται πώς αυτό θα συρρικνωθεί και θα περιχαρακωθεί σε έναν αυστηρά συγκεκριμένο ρόλο, έτσι ώστε μεγάλα κομμάτια των αρμοδιοτήτων του να παραδοθούν στον ιδιωτικό τομέα, είτε είναι στην υγεία, είτε ακόμη και σε αυτό που είδαμε πολύ καθαρά στην τελευταία περίοδο των κινητοποιήσεων στον χώρο της καθαριότητας, να παραδοθούν σε ιδιωτικές εταιρείες”.

«Ανάγκη αποκλιμάκωσης στη συζήτηση για τη Δικαιοσύνη»

Κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση γύρω από τη λειτουργίας της Δικαιοσύνης ο υπουργός παρατήρησε ότι «οποιοσδήποτε μιλάει για τη μία ή άλλη εξουσίες του πολιτεύματός μας, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός». «Είδαμε τοποθετήσεις το τελευταίο διάστημα, οι οποίες έδειχναν μία διάθεση παρέμβασης και σε άλλα χωράφια, έξω από τα όρια της εξουσίας τους, εκ μέρους των δικαστικών, αλλά θεωρώ ότι η αντιπαράθεση με αυτούς τους τόνους δεν ωφελεί. Υπάρχει η ανάγκη μίας αποκλιμάκωσης και να δούμε τις παθογένειες συνολικά, όπου υπάρχουν, του πολιτικού μας συστήματος, για να μπορέσουμε να τις θεραπεύσουμε. Με βάση αυτές τις αρχές της διάκρισης των εξουσιών θεωρώ ότι πρέπει να προσεγγίσουμε αυτά τα ζητήματα” υπογράμμισε.

 «Η ΝΔ σε ολισθηρό επικίνδυνο δρόμο»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον ΣΚΑΙ, περί ανοχής από την πλευρά της κυβέρνησης στις αναρχικές ομάδες είπε: «Ακριβώς με τα ίδια λόγια η ΝΔ αναφερόταν και όταν ήταν ο κ.Σαμαράς στην κυβέρνηση, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο προσεγγίζει αυτά τα φαινόμενα που υπάρχουν, με διαφορετική ένταση κατά καιρούς στη χώρα, αλλά ουσιαστικά δεν σκύβουν ώστε να δουν πραγματικές αιτίες φαινομένων και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάποια από αυτά. Πρόκειται κυρίως για μία ρητορική η οποία εκπορεύεται από τις απόψεις του ακροδεξιού κομματιού της ΝΔ -δεν είναι τυχαίο ότι πρωτοστατεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος θα έλεγα ότι είναι ένας κρυφός ακροδεξιός ο κ. Γεωργιάδης και αυτό δεν τιμάει τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που του έχει δώσει έναν τέτοιο χώρο».

«Ελλείψει μίας ουσιαστικής αντιπολιτευτικής πολιτικής πρότασης καταφεύγει σε μία ρητορική η ΝΔ, που απλά και μόνο δημιουργεί διχαστικές προσεγγίσεις, όπως η χθεσινή της ανακοίνωση που συσχέτισε τον ΣΥΡΙΖΑ με την επιστολή που στείλανε στον πρόεδρο του ΣτΕ. Όλα αυτά είναι ένας ολισθηρός δρόμος, αρκετά επικίνδυνος, που δε βοηθάει σε καμιά περίπτωση» πρόσθεσε.

localStorage.clear();


Πηγή