Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024
Γιατί το ξύσιμο φέρνει επιπλέον... φαγούρα

Γιατί το ξύσιμο φέρνει επιπλέον… φαγούρα

Λύθηκε το μυστήριο!

Συνήθως, όταν μας φαγουρίζει ένα σημείο στο σώμα μας δε μπορούμε να μην… ξυθούμε (ή να ζητήσουμε από κάποιον να το κάνει για εμάς).

Κι ενώ στην αρχή τα συμπτώματα φαίνεται να υποχωρούν, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, σύντομα το ενοχλητικό αίσθημα της φαγούρας επιστρέφει… δριμύτερο!

Οι επιστήμονες βρήκαν (επιτέλους!) τη λύση στο μυστήριο αυτό!

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ισχυρίζονται, ότι γνωρίζουν για ποιο λόγο το ξύσιμο πάντα φέρνει μεγαλύτερη φαγούρα.

Φαίνεται ότι όλα έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση σεροτονίνης από τον εγκέφαλο, η οποία εντείνει το αίσθημα της φαγούρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έρευνά τους παρέχει νέα στοιχεία ως το πώς θα καταφέρουμε να «σπάσουμε» αυτόν το φαύλο κύκλο.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες, ότι το ξύσιμο δημιουργεί ένα μέτριας έντασης αίσθημα πόνου στο δέρμα.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr Zhou-Feng Chen δήλωσε, ότι ο πόνος μπορεί να παρεμβληθεί με το αίσθημα φαγούρας –τουλάχιστον προσωρινά- κάνοντας τα νευρικά κύτταρα στη σπονδυλική στήλη να μεταφέρουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο, αντί για σήματα φαγούρας.

«Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ο εγκέφαλος, ο οποίος λαμβάνει αυτά τα σήματα, ανταποκρίνεται στο πρόβλημα παράγοντας σεροτονίνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του αισθήματος του πόνου» εξήγησε η ίδια.

Καθώς η σεροτονίνη εξαπλώνεται από τον εγκέφαλο στο νωτιαίο μυελό, μπορεί να «πηδήξει» μερικά τμήματα, μεταβαίνοντας από τους νευρώνες που αισθάνονται τον πόνο στα νευρικά κύτταρα που επηρεάζουν την ένταση του αισθήματος της φαγούρας.

Σύμφωνα με την Dr Chen είναι η πρώτη φορά, που ερευνητές συνδέουν τη σχέση της χημικής αυτής ουσίας που απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο με τη φαγούρα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν, ότι τα γεγονότα συμβαίνουν με την εξής σειρά: Πρώτα ξύνεσαι και αυτό προκαλεί ένα αίσθημα πόνου. Μετά παράγεται σεροτονίνη, για να ελεγχθεί το αίσθημα πόνου, όμως αυτή έχει κι άλλες επιπτώσεις πέρα από το να αναστέλλει το αίσθημα πόνου. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η έρευνά μας, η σεροτονίνη χειροτερεύει το αίσθημα της φαγούρας, διεγείροντας τους νευρώνες GRPR μέσω των 5HT1A υποδοχέων».

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neuron.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr