Δευτέρα , 30 Δεκέμβριος 2024

Μοσκοβισί: Πρέπει να μειωθεί το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη

Απάντηση στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, έδωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί σχετικά με την χρηματοδότηση επενδυτικών έργων.

«Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενισχύσουν τη σύνθεση των δημόσιων οικονομικών τους, με στόχο την εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση μεσοπρόθεσμων έως μακροπρόθεσμων επενδυτικών έργων», τονίζει ο Επίτροπος Οικονομικών στην απάντηση του.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης ζητούσε να πληροφορηθεί εάν η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι το υπερδιογκωμένο δημόσιο χρέος δημιουργεί προβλήματα στην αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος και στη συνολική ανάκαμψη της Ευρωζώνης και ποιες προτάσεις σκοπεύει να καταθέσει, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα του δημόσιου χρέους.

«Το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό σε ορισμένα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και χρειάζεται να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών στα εν λόγω κράτη μέλη» επισημαίνει στην απάντηση του ο κ. Μοσκοβισί και συνεχίζει: «Δεδομένων των προκλήσεων που θέτει το υψηλό χρέος για την ανάπτυξη, απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική για τη μείωση του.

Η πολιτική αυτή πρέπει να επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ των αναγκών βιωσιμότητας και σταθεροποίησης, σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), ώστε να διασφαλίζεται ότι οι δημοσιονομικές θέσεις βελτιώνονται, ενώ παράλληλα η διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη στηρίζει την περαιτέρω μείωση του χρέους.

Ειδικά για τα κράτη μέλη που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύ υψηλά δανειακά βάρη, είναι πολύ σημαντικό να μειώσουν τα επίπεδα χρέους τους χωρίς καθυστέρηση».

Τονίζει, ακόμα, πως «η Επιτροπή σχετικά με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ευελιξίας στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έθεσε σε εφαρμογή, μεταξύ άλλων, τη λεγόμενη «ρήτρα επενδύσεων» με στόχο την παροχή κινήτρων για παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις. Εγκρίθηκαν μέσα πολιτικής στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη (το λεγόμενο «σχέδιο Juncker»), όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, προκειμένου να αποδεσμευθούν ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και έργα υποδομής.

Επιπλέον, «για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως τονίζεται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις» όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

localStorage.clear();


Πηγή