Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Τα προαπαιτούμενα και τα αγκάθια της τρίτης αξιολόγησης

Καθόλου εύκολη υπόθεση δεν δείχνει να είναι η τρίτη αξιολόγηση με την κυβέρνηση να προετοιμάζεται για ένα δύσκολο φθινόπωρο.

Προς το παρόν το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνεται στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Μακρόν από την οποία προσδοκά πολιτικά και οικονομικά οφέλη καθώς και στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ήδη οι θεσμοί εντόπισαν «μονομερείς ενέργειες» στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς όμως να δημιουργούν στην παρούσα φάση πρόβλημα ή κάποια εμπλοκή.

Άλλωστε, οι διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα μπουν στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων για να διαπιστωθεί αν παρεκκλίνουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα αρχίσει σιγά-σιγά να μπαίνει στους ρυθμούς της τρίτης αξιολόγησης. Τη Δευτέρα συνεδριάζει το  Euro Working Group με αντικείμενο την εκταμίευση της υποδόσης των 700 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς την αγορά και να ολοκληρωθεί και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση.

Από την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα όπου αναμένεται να εξεταστεί η πορεία των προαπαιτούμενων δράσεων ενώ στις  15 Σεπτεμβρίου υπάρχει προγραμματισμένο Eurogroup στο Ταλίν.

Στις 24 Σεπτεμβρίου στήνονται κάλπες στη Γερμανία και πέντε ημέρες μετά, στις 29 του μήνα, αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία θα έχει επαφές με τον Αλ. Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο.

Η έναρξη της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος τοποθετείται χρονικά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου με την κάθοδο των επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών στην Ελλάδα ενώ με ενδιαφέρον αναμένει η Αθήνα να δει ποιο θα είναι το νέο πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τη Ντέλια Βελκουλέσκου στο ΔΝΤ.

Πάντως  στελέχη της κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν εκτιμούν πως αν η τρίτη αξιολόγηση δεν κλείσει ως το τέλος Νοεμβρίου για να επικυρωθεί από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου το σχέδιο για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του ΔΝΤ, το οποίο είναι πιθανόν να βάλει «φωτιά» στη διαπραγμάτευση θέτοντας από την αρχή τις απαιτήσεις τους που αφορούν στη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 αντί του 2020, τη μεταφορά των αντίμετρων στο 2023 αντί για τη διετία 2019-2020 και τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (AQR) για τις τράπεζες.

Το ΔΝΤ θα ανοίξει πλήρως την ατζέντα του αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Γερμανικών εκλογών, όταν δηλαδή δεν θα δεσμεύεται από καμία συμφωνία  με τους Ευρωπαίους.

localStorage.clear();


Πηγή