Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Ανακαινισμένο μεν, κλειστό δε το αιωνόβιο διατηρητέο περίπτερο της πόλης

Ανέτοιμο για να λειτουργήσει μέσα στην περίοδο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, είναι το προσφάτως ανακαινισμένο αιωνόβιο διατηρητέο περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Ο στόχος που είχε θέσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης ήταν, η ανακαίνιση του περιπτέρου να ολοκληρωθεί πριν την 82η ΔΕΘ, έτσι ώστε αυτό να λειτουργήσει ως σημείο παροχής πληροφοριών (info-kiosk) του Δήμου. Για το σκοπό αυτό μάλιστα ο Δήμος επεδίωξε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς , όπως τα μουσεία, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου κ.α.

«Ευελπιστούμε, αμέσως μετά την Έκθεση να είναι έτοιμο το Περίπτερο και να αρχίσει να λειτουργεί ως info-kiosk» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του Δήμου, Θανάσης Παππάς, εξηγώντας πως υπάρχουν εκκρεμότητες που σχετίζονται τόσο με τη διαμόρφωση του χώρου όσο και τον ορισμό του υπαλλήλου που θα αναλάβει τη λειτουργία του Περιπτέρου.

Υπενθυμίζεται ότι το οκταγωνικό ξύλινο περίπτερο, για το οποίο γίνεται λόγος βρίσκεται στο πεζοδρόμιο μεταξύ του νέου Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης και του κτιρίου των προσκόπων, επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου.

Δεν είναι ένα τυχαίο περίπτερο καθώς η ηλικία του (ξεπερνά τον ένα αιώνα), η ξεχωριστή αρχιτεκτονική του αλλά και ο χαρακτηρισμός του ως διατηρητέο (με υπουργική απόφαση του 1985), του δίνουν μια ξεχωριστή παρουσία στην πρόσφατη ιστορία της πόλης. Η ύπαρξή του είναι στενά συνδεδεμένη και με την ιστορία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς η θέση όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, ήταν το 1926 το ένα και μοναδικό σημείο εισόδου της πρώτης ΔΕΘ που οργανώθηκε στην πόλη από τον Νικόλαο Γερμανό. Ο χώρος που καταλάμβανε τότε η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ήταν ο σημερινός χώρος του Πεδίου του Άρεως (το πάρκο απέναντι από το Γ΄ Σώμα Στρατού).

DSC_0911

Με τη γλώσσα των αριθμών, το εμβαδόν του περιπτέρου στη βάση του υπολογίζεται σε περίπου 5,20 τετραγωνικά μέτρα, η συνολική παράπλευρη επιφάνειά του σε περίπου 25 τετραγωνικά μέτρα και ο όγκος του σε περίπου 16 κυβικά μέτρα. Με αυτά τα μεγέθη, αποτελεί το μικρότερο διατηρητέο της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, το Περίπτερο εξακολουθεί, όπως και πριν την ανακαίνισή του να έχει μια μικρή κλίση προς τη μεριά του επίσης διατηρητέου της περιοχής, του κτηρίου των προσκόπων.

Το+περίπτερο+στην+είσοδο+της+ΔΕΘ+το+1926 Το+περίπτερο+πριν+από+περίπου+έναν+αιώνα+1

localStorage.clear();


Πηγή