Παρασκευή , 29 Νοέμβριος 2024

Γιατί οι διαβητικοί πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη

Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές, με την καρδιαγγειακή νόσο να αποτελεί την πρώτη αιτία νοσηρότητας και θανάτου.

Οι ειδικοί συστήνουν στους πάσχοντες από διαβήτη να λαμβάνουν ασπιρίνη, η οποία μειώνει την συγκόλληση των αιμοπεταλίων περιορίζοντας την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβου, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει στη συνέχεια εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.

Μέχρι σήμερα οι κατευθυντήριες οδηγίες καθορίζουν τη λήψη της σε μια φορά την ημέρα.

Σύμφωνα με μελέτη ωστόσο που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), στη Λισαβόνα, η λήψη ασπιρίνης δύο φορές την ημέρα, αντί για μία, μπορεί να ενισχύσει την καρδιαγγειακή προστασία στα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Αάρχους στη Δανία μελέτησαν αν φθίνει η δράση της ασπιρίνης κατά τη διάρκεια του 24ώρου σε 21 άτομα με διαβήτη τύπου 2 χωρίς καρδιαγγειακή νόσο και ιδίου φύλου υγιή άτομα, μετά από μια εβδομάδα θεραπείας με χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη.

Δείγματα αίματος ελήφθησαν στην αρχή της μελέτης και 1 ώρα μετά την πρόσληψη 75 mg ασπιρίνης, ώστε να καθοριστεί η λειτουργία των αιμοπεταλίων σε συνάρτηση με την ασπιρίνη και τα επίπεδα συγκόλλησης πριν από την αγωγή. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες έκαναν αγωγή για έξι ημέρες με μια δόση ημερησίως και τα δείγματα αίματος λαμβάνονταν μια ώρα και 24 ώρες μετά την λήψη.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με διαβήτη και χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου είχαν χρονο-εξαρτημένη αύξηση στην συγκόλληση των αιμοπεταλίων κατά την 24ωρη βασική δόση ασπιρίνης. Το ίδιο συνέβαινε και στην ομάδα ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι η ικανότητα της ασπιρίνης να αναστέλλει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και να προλαμβάνει την καρδιαγγειακή νόσο έφθινε όταν η χορήγηση γινόταν μια φορά το 24ωρο.

Για το λόγο αυτό προτείνεται διπλή δόση ασπιρίνης στο 24ωρο ώστε να υπάρχει αποτελεσματική αντιπηκτική δράση.

Διαβάστε επίσης:

Πρώιμη εμμηνόπαυση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε 4 βήματα


Πηγή