Το βιολογικό μας ρολόι πιθανώς ευθύνεται για το βάρος που παίρνουμε σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο νομίζαμε, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Πολλές απόψεις διατυπώνονται σχετικά με το πότε και ανά πόσες ώρες θα πρέπει να τρώει όποιος θέλει να χάσει βάρος ή να διατηρήσει τα κιλά του. Κάποιοι λένε πως το τελευταίο γεύμα πρέπει να είναι δύο ώρες πριν τον ύπνο, άλλοι προτείνουν να μην υπάρχει κανένα γεύμα μέχρι το μεσημέρι, ώστε το σώμα να περνά μια περίοδο «νηστείας» από τη νύχτα.
Δεν υπήρχαν όμως εκτενείς έρευνες σχετικά με το πώς οι διατροφικές συνήθειές μας μπορεί να επηρεάζονται από τα μοτίβα του ύπνου μας.
Η νέα αμερικανική έρευνα διαπίστωσε πως η ώρα των γευμάτων μπορεί να επηρεάσει την αυξομείωση του βάρους ανάλογα με την ώρα που ο κάθε άνθρωπος κοιμάται και ξυπνά. Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 110 ενήλικους ηλικίας από 18 έως 22 ετών, προκειμένου να καταγράψουν τις συνήθειες ύπνου αλλά και τον κιρκαδικό ρυθμό τους, στην καθημερινή τους ρουτίνα.
Μέσω μια εφαρμογής, οι συμμετέχοντες κατέγραφαν όλα τα γεύματά τους για επτά ημέρες. Χημικά στοιχεία και η ώρα έκκρισης της μελατονίνης – που σηματοδοτεί τον επικείμενο ύπνο- μελετήθηκαν στο εργαστήριο.
Όπως γράφει ο Independent, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το πιο σημαντικό είναι να περιμένει κανείς κάποιες ώρες πριν πάει για ύπνο μετά το τελευταίο γεύμα, ώστε το σώμα να έχει τον χρόνο να χωνέψει. Οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα ποσοστά λίπους κατανάλωναν το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων τους λίγο πριν πάνε για ύπνο, όταν το επίπεδο της μελατονίνης ήταν υψηλό.
Αντίθετα, εκείνοι με το χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους έπεφταν στο κρεβάτι λίγες ώρες μετά το τελευταίο τους γεύμα.
Ο μεταβολισμός μας επηρεάζεται από τον κιρκαδικό ρυθμό μας- το βιολογικό μας ρολόι- κι αυτός ποικίλει σε μεγάλο βαθμό από άνθρωπο σε άνθρωπο, είτε λόγω ακανόνιστων ωραρίων εργασίας, είτε λόγω της φυσικής τάσης άλλοι να ξυπνούν πρωί κι άλλοι να κοιμούνται ως αργά.
«Συμπεράναμε πως η ώρα κατανάλωσης τροφής με αυξημένη έκκριση της μελατονίνης, ένδειξη της βιολογικής ‘νύχτας’ κάθε ανθρώπου, συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα σωματικού βάρους και ΔΜΣ και όχι με την ώρα της ημέρας, την ποσότητα ή τα υλικά της τροφής που καταναλώνεται» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Andrew McHill. «Τα ευρήματά μας σημαίνουν πως η στιγμή που τρως, σε σχέση με το δικό σου βιολογικό ρολόι, μπορεί να είναι πιο σημαντική για την υγεία σου σε σχέση με το ποια ώρα της μέρας τρως».
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα μπορεί να μην είναι εντελώς αντιπροσωπευτική του πληθυσμού, σημειώνουν ωστόσο πως τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν τη σημασία της κατανάλωσης τροφής σε σχέση με το ατομικό μας βιολογικό ρολόι.
localStorage.clear();
Πηγή