Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Συχνουρία: Για ποιες παθήσεις αποτελεί σύμπτωμα

Μήπως σηκώνεστε κάθε λίγο και λιγάκι από την καρέκλα σας για να πάτε στην τουαλέτα ή η ανάγκη για ούρηση σας διακόπτει τον ύπνο; Αν η συχνουρία που εκδηλώνετε δεν μπορεί να εξηγηθεί από την υπερβολική κατανάλωση νερού ή τη διουρητική δράση κάποιου φαρμάκου που παίρνετε, τότε πιθανότατα οφείλεται σε κάποια πάθηση ουρολογικής φύσης.

Παρακάτω θα δείτε τις συνηθέστερες αιτίες τις συχνουρίας καθώς και τι πρέπει να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε.

Ουρολοίμωξη

Όταν η συχνουρία εμφανίζεται ξαφνικά και είναι ιδιαίτερα έντονη, είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε λοίμωξη του ουροποιητικού. Άλλα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε περίπτωση ουρολοίμωξης είναι ο πυρετός, η επιτακτική ούρηση και ο πόνος ή η δυσφορία στην κοιλιακή χώρα. Η ουρολοίμωξη οφείλεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε βακτήριο, επομένως αντιμετωπίζεται με αντιβίωση.

Διαβήτης

Η συχνουρία που συνδυάζεται με παραγωγή μεγάλης ποσότητας ούρων είναι τυπικό σύμπτωμα του διαβήτη τύπου 1 και 2. Ο λόγος είναι ότι ο οργανισμός προσπαθεί να απορρίψει τις περιττές ποσότητες γλυκόζης που υπάρχουν στον οργανισμό μέσω των ούρων. Η συχνουρία οδηγεί αναπόφευκτα σε μείωση της επάρκειας υγρών στο σώμα, προκαλώντας έντονη δίψα και δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο μεγάλης κατανάλωσης νερού και επισκέψεων στην τουαλέτα. Η διαχείριση του διαβήτη με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να περιορίσει σημαντικά τη συχνουρία.

Παθήσεις του προστάτη

Στους άντρες, η διόγκωση (υπερπλασία) του προστάτη αδένα συνεπάγεται σχεδόν πάντα αυξημένη πίεση στην ουρήθρα και κατ’ επέκταση συχνουρία και/ή επιτακτική ούρηση. Μάλιστα, η ανάγκη για ούρηση είναι έντονη ακόμη κι όταν υπάρχει στην ουρήθρα πολύ μικρή ποσότητα ούρων και συχνά επιδεινώνεται τη νύχτα (νυκτουρία), με τον ύπνο να διακόπτεται ακόμη και οκτώ ή και περισσότερες φορές. Η υπερπλασία του προστάτη αντιμετωπίζεται είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με χειρουργική επέμβαση.

Υπερδραστήρια κύστη

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά συχνό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από τις ακούσιες συσπάσεις της ουροδόχου κύστης. Μια μέθοδος που ονομάζεται «επανεκπαίδευση κύστης» αποδίδει καλά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της διαταραχής, ενώ σε ορισμένους ασθενείς θετικά είναι τα αποτελέσματα και χάρη στις ενέσεις μπότοξ. Η χειρουργική επέμβαση είναι μία ακόμη θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της υπερδραστήριας κύστης.

Διάμεση κυστίτιδα

Χαρακτηριστικά συμπτώματα του συγκεκριμένου τύπου φλεγμονής της κύστης είναι ο πόνος στην περιοχή της λεκάνης, η συχνουρία και η επιτακτική ούρηση. Ένας άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα κατά μέσο όρο επτά φορές την ημέρα, όμως στην περίπτωση της διάμεσης κυστίτιδας η συχνότητα φτάνει ακόμη και τις 40 φορές την ημέρα. Η ανάγκη για ούρηση είναι έντονη τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, με αποτέλεσμα να διακόπτεται ο ύπνος. Η ανεύρεση της αιτίας της κυστίτιδας από τον γιατρό καθοδηγεί και τη θεραπευτική αντιμετώπισή της.

Πηγή: Reader’s Digest

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας αν έχετε… υπερδραστήρια κύστη

Νυκτουρία: Ποιον κίνδυνο αποκαλύπτει για την καρδιά

Γιατί δεν πρέπει να καθυστερείτε την επίσκεψη στην τουαλέτα


Πηγή