Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Τρία κρούσματα ιλαράς στην Κρήτη

Τρία κρούσματα ιλαράς, ένα στα Χανιά και δύο στο Ηράκλειο, έχουν καταγραφεί στην Κρήτη, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο έχει προειδοποιήσει ότι βρισκόμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης της ιλαράς στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο από 1 Μαίου μέχρι 3 Σεπτεμβρίου ενώ τόσο στα Χανιά όσο και στο Ηράκλειο, τα συμπτώματα της λοίμωξης στα άτομα που νόσησαν εμφανίστηκαν κατά το μήνα Αύγουστο. Σε πανελλαδικό επίπεδο, αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες  γεωγραφικές περιοχές.

Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει η ύπαρξη τριών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κρήτη, αρκεί να αναλογιστούμε ότι από το 2014 μέχρι το 2015 δηλώθηκε ένα κρούσμα ιλαράς ανά έτος στη χώρας μας, ενώ το 2016 δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα ιλαράς πανελλαδικά, όπως επεσήμανε στο Flashnews.gr ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρίας κ. Εμμ.Μ.Καραβιτάκης, ο οποίος ερωτηθείς αν τα στοιχεία αυτά πρέπει να μας ανησυχούν σημείωσε:

“Είναι κάτι ανησυχητικό. Υπάρχει μια έξαρση της ιλαράς και προσβάλει συνήθως παιδιά που είναι ανεμβολίαστα αλλά και μεγαλύτερα άτομα από 20 ως 40 ετών, που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν εμβολιαστεί ατελώς. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική σαν νόσος, οπότε όλα τα επίνοσα άτομα που έρχονται σε επαφή με παιδιά που νοσούν και κυρίως βρίσκονται 4 μέρες πριν την έκθεση του εξανθήματος της ιλαράς – μια χαρακτηριστική κλινική εικόνα –  προσβάλλονται πολύ εύκολα”.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων κ. Παρασκευή Ορφανουδάκη επισημαίνει ότι η ιλαρά είναι μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, ενώ συχνά, λόγω επιπλοκών, επιφέρει πολύ σοβαρές βλάβες στον οργανισμό όπως κώφωση, εγκεφαλίτιδα (πρήξιμο του εγκεφάλου) διανοητική παράλυση.

Πώς ξεκίνησε η εξάπλωση της νόσου – Νέα οδηγία για τον εμβολιασμό των παιδιών από το Υπουργείο Υγείας

Η κ. Ορφανουδάκη τονίζει ότι «τα αυξημένα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν αρχίσει και μειώνονται οι πληθυσμοί που εμβολιάζονται, συν αυτοί που έρχονται από τρίτες χώρες που δεν είναι εμβολιασμένοι».

Από την πλευρά του ο κ. Καραβιτάκης αναφέρει ότι “η ιστορία ξεκίνησε από την αρχή του 2016, από μια επιδημία που ξέσπασε στην Ρουμανία και εξαπλώθηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Μάλτα, Βουλγαρία, Ιταλία, Σουηδία κτλ, και έτσι ξεκίνησαν και τα κρούσματα να έρχονται προς την χώρα μας. Περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα που είναι Έλληνες Ρομά και είναι στην πλειοψηφία τους παιδιά, άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει οδηγία από την αρχή του μήνα, όπου συστήνει μέσω της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, να επισπευσθεί ο εμβολιασμός στα παιδιά που δεν έχουν εμβολιασθεί, δηλαδή σε παιδιά τα οποία είναι 12 μηνών, αντί για 14 μηνών που ισχύει κανονικά και η δεύτερη δόση να γίνει τρεις μήνες από την πρώτη αντί για την ηλικία των 4 με 6 ετών που γινόνταν πριν”.

Γενικά, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Καραβιτάκης, “υπάρχει κινητοποίηση και από το Υπουργείο Υγείας και από το ΚΕΕΛΠΝΟ ώστε να επισπευθεί ο εμβολιασμός και να προφυλαχτούν τα παιδιά. Οι περισσότεροι παιδίατροι έχουν κινητοποιηθεί. Εμείς σαν Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρία έχουμε κάνει μια κινητοποίηση, μεταφέροντας σε όλα τα μέλη της εταιρίας τη νέα οδηγία και με τη σειρά τους οι παιδίατροι ενημερώνουν τον κόσμο”.

Ελλείψεις σε εμβόλια για την Ιλαρά στα Χανιά

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή δημοσιεύματα για την έξαρση της Ιλαράς σε Ευρώπη και Ελλάδα και τις ανακοινώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, για τις επιδημικές διαστάσεις που λαμβάνει η νόσος,  φαίνεται ότι πολλοί γονείς στα Χανιά “θορυβήθηκαν” και έσπευσαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ή να ολοκληρώσουν εμβολιασμό που είχε μείνει ατελής.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Μανόλης Κατσαράκης, παρατηρεί ότι “υπήρχε μειωμένη διάθεση από τους γονείς για κάποια συγκεκριμένα εμβόλια η οποία τον τελευταίο καιρό έχει αντιστραφεί. Έτσι λοιπόν στις φαρμακαποθήκες των Χανίων, που τροφοδοτούν τα 150 φαρμακεία του νομού – όχι κατά αποκλειστικό τρόπο αλλά σίγουρα καθοριστικό – το πρώτο εξάμηνο μέχρι τον Ιούνιο, υπήρχε μια συγκεκριμένη κίνηση στο εμβόλιο MMR (που χορηγείται για την πρόληψη από Ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα), η οποία αντιστράφηκε από τον Ιούνιο και μετά και έχει αυξηθεί η κίνησή της κατά 50% κάθε μήνα μετά τον Ιούνιο για να φτάσουμε τον μήνα Σεπτέμβριο που έχει υπερδιπλασιαστεί.

Αυτό εξηγείται σύμφωνα με το κ. Κατσαράκη από το γεγονός ότι. λόγω των σχολείων, γονείς φροντίζουν κάποια εμβόλια που δεν είχαν κάνει να τα ολοκληρώσουν αλλά και λόγω της ανακοίνωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα 100 κρούσματα που υπάρχουν στην Ελλάδα και για τον κίνδυνο επέκτασης της επιδημίας της ιλαράς στην Ευρώπη.

“Το MMR αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει έλλειψη στα Χανιά, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά και η τροφοδοσία θα αποκατασταθεί τις επόμενες ημέρες. Γίνεται ένας αγώνας δρόμου και στα εμβόλια όπως και σε άλλα φάρμακα” αναφέρει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων..

Τι συμβαίνει με την μηνιγγίτιδα τύπου Β – Το αίτημα του Φαρμακευτικού και Ιατρικού Συλλόγου μετά το θάνατο παιδιού  στο Καστέλι

Και ενώ το κόστος για το εμβόλιο της ιλαράς καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, ο εμβολιασμός για την μηνιγγίτιδα τύπου Β, μια άλλη σοβαρή νόσος που προσβάλει κυρίως νήπια,  έχει γίνει «απαγορευτικός» για πολλούς γονείς, καθώς η επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 300 ευρώ.

Συμπτώματα: «Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας αυτής δεν διαφέρουν από τις υπόλοιπες μορφές μηνιγγίτιδας. Πυρετός, έντονη καταβολή του παιδιού, σχεδόν σε κωματώδη κατάσταση, έχει νευρολογικά συμπτώματα όπως ευαισθησία στο φως, έχει ευαισθησία στην κάμψη της κεφαλής μπροστά, ερεθισμένοι μήνιγγες. Μπορεί να είναι από συμπτώματα μιας απλής γρίπης μέχρι πιο σοβαρά».

Σε τι διαφέρει από την απλή μηνιγγίτιδα: Η διαφορά της είναι στο μικρόβιο που την προκαλεί και στις βλάβες που μπορεί να επιφέρει. Είναι πιο επιθετικό μικρόβιο.

Προσοχή στον πυρετό τονίζει η κ. Ορφανουδάκη. «Υπάρχει μια γενική αρχή, ότι όταν ο πυρετός διαρκεί πάνω από δύο ημέρες, και η γενική κατάσταση του παιδιού επιδεινώνεται, πηγαίνουμε στον γιατρό».

Στα Χανιά πριν δύο χρόνια, κατεγράφησαν δύο κρούσματα αυτής της επιθετικής μορφής μηνιγγίτιδας και μάλιστα το ένα ήταν μοιραία για ένα παιδί από το Καστέλι, το οποίο κατέληξε. Τότε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων απέστειλαν προς το Υπουργείο Υγείας αίτημα ώστε κατ’ εξαίρεση στο νομό Χανίων ή συνολικά να χορηγηθεί αυτό το εμβόλιο. Το αίτημα δεν βρήκε ανταπόκριση

Περίοδος και μορφή εμφάνισης: Τους εαρινούς μήνες και την άνοιξη εμφανίζονται κρούσματα μηνιγγίτιδας και είναι πάντα της οροομάδας Β. Δεν είναι κάτι τυχαίο. Για την μηνιγγίτιδα τύπου Α, έχουν εμβολιαστεί όλα τα παιδιά, καθώς είναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Εκεί έχουμε κάλυψη. Δεν είναι τυχαίο πως ότι μηνιγγίτιδα υπάρχει, είναι τύπου Β.

Λίγα τα κρούσματα αλλά πρόκειται για ένα δυνητικά θανατηφόρο νόσημα

Όπως εξηγεί ο κ. Καραβιτάκης είναι μια μηνιγγίτιδα που «κυκλοφορεί» στη χώρα μας. Είναι λίγα τα κρούσματα κάθε χρόνο αλλά είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο νόσημα από το οποίο προστατεύονται τα παιδιά αν εμβολιαστούν. Δεν είναι τέτοιας συχνότητας ώστε να γίνει μια μαζική κινητοποίηση αλλά όμως καλό είναι να γίνεται καθώς πρόκειται για ένα εμβόλιο που παρέχει προστασία για κάποια χρόνια. Καλό είναι να γίνεται στις μικρές ηλικιακές ομάδες διότι τα παιδιά κάτω των 4 ετών είναι αυτά που είναι περισσότερα ευάλωτα.

Είναι ένα νόσημα που μπορεί να εκφραστεί είτε σαν μηνιγγίτιδα με ποσοστό θνησιμότητας περίπου 5%, είτε σαν σηψαιμία (μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία) με ένα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας που ξεπερνά και το 50%. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο η θνησιμότητα, που είναι πολύ υψηλή, είναι και οι επιπλοκές της νόσου που μπορεί να είναι από κώφωση μέχρι διανοητική καθυστέρηση.

Υπάρχει κινητοποίηση από όλους τους παιδιάτρους και έχει μεταφερθεί ο προβληματισμός τόσο στο Υπουργείο Υγείας όσο και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αλλά αυτή τη στιγμή η συχνότητα του νοσήματος δεν “επιτρέπει” την μαζική αποζημίωση του εμβολίου. Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι το καθοριστικό στοιχείο για να γίνει ιεράρχηση των εμβολίων, ποια εμβόλια αποζημιώνεις και ποιά όχι”.

Κατά την προσωπική άποψη του ο κ. Καραβιτάκης επισημαίνει ότι θα έπρεπε να υπάρχει είτε ολική είτε εν μέρει αποζημίωση του εμβολίου με την έννοια, ότι είναι ένα εμβόλιο ασφαλές που προστατεύει από ένα δυνητικά θανατηφόρο νόσημα, άσχετα αν η συχνότητα εμφάνισής του δεν είναι πολύ μεγάλη. Μια ανθρώπινη ζωή είναι μια ανθρώπινη ζωή ανεκτίμητης αξίας. Αυτό είναι μια προσωπική μου θέση την οποία συμμερίζονται και άλλοι συνάδελφοι για αυτό πιστεύω ότι θα έπρεπε να αποζημιώνεται το εμβόλιο, τουλάχιστον εν μέρει και τουλάχιστον στις μικρές ηλικιακές ομάδες που είναι πιο ευάλωτες, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αίτημα του Φαρμακευτικού και του Ιατρικού Συλλόγου προς το Υπουργείο Υγείας για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Μανόλης Κατσαράκης, επισημαίνει ότι το κόστος του εμβολίου για μια οικογένεια που έχει ένα παιδί, μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ και “ασφαλώς  η τιμή του εμβολίου είναι τροχοπέδη για κάποιους γονείς που επιθυμούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ενώ άλλοι περιμένουν μήπως κάποια στιγμή το εμβόλιο “καλυφθεί” και την επόμενη χρονιά το κάνουν δωρεάν όπως άλλα εμβόλια”.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο, απέστειλαν πριν δύο χρόνια, με αφορμή το θανατηφόρο κρούσμα που στοίχισε τη ζωή σε ένα νεαρό παιδί,  αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας να συμπεριληφθεί το εμβόλιο έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β, στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως τα υπόλοιπα εμβόλια της μηνιγγίτιδας, της Α και της C.

Το υπουργείο, επισημαίνει ο κ. Κατσαράκης, “διατείνεται ότι δεν υπάρχει τέτοιος αυξημένος κίνδυνος ή τόσα πολλά κρούσματα που να δικαιολογούν την χορήγηση του εμβολίου. Μόνο φέτος προχώρησε σε κατ’εξαίρεση χορήγηση του εμβολίου σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Όμως οι προϋποθέσεις που τέθηκαν είναι τόσο σπάνιες που πραγματικά δεν απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό. Οι προϋποθέσεις δηλαδή αφορούν περιορισμένες ομάδες και όχι το σύνολο, έτσι ώστε να μιλάμε για αποτελεσματική προστασία, γιατί ένα εμβόλιο για να είναι επιτυχημένο θα πρέπει να έχει “διείσδυση” στον πληθυσμό γύρω στο 80%. Τότε είναι καλυμμένος ο πληθυσμός. Αν δεν φτάσουμε σε τέτοια επίπεδα εμβολιασμού ανά πάθηση τότε δεν μιλάμε για κάλυψη του πληθυσμού”

Και κάτι για την εποχική γρίπη

Από το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο την αρχή της επόμενης θα χορηγείται το εμβόλιο ενάντια στην εποχική γρίπη και σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη, πρόκειται για ένα καινούριο εμβόλιο που θα έχει μεγαλύτερη κάλυψη από ποτέ έναντι της γρίπης.

“Τα τριδύναμα αντιγριπικά – περιέχουν δύο στελέχη για τον ιό τύπου Α και έναν για τον ιο τύπου Β και μέχρι τέλος της εβδομάδας περιμένουμε για πρώτη φορά τα τετραδύναμα αντιγριπικά που περιέχουν δύο στελέχη της οροομάδας Α και δύο της Β” κατέληξε ο κ. Κατσαράκης.

Περισσότερα νέα για την Κρήτη στο flashnews.gr

localStorage.clear();


Πηγή