Τι αναφέρει έρευνα επιστημόνων από την Ιαπωνία
Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία, που υποστηρίζουν την άποψη ότι οι μικρές δόσεις ασπιρίνης την ημέρα βοηθούν τους ασθενείς, που έχουν υποστεί καρδιακό, να αποφύγουν ένα δεύτερο επεισόδιο. Η ικανότητα της ασπιρίνης να μειώνει τις φλεγμονές και να διατηρεί την καλή κυκλοφορία του αίματος, προλαμβάνοντας τη δημιουργία θρόμβων μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.
Τι ισχύει όμως για τις περιπτώσεις ανθρώπων που λαμβάνουν ασπιρίνη, ελπίζοντας να μην πάθουν καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο (για πρώτη φορά);
Τα επιστημονικά δεδομένα είναι αντικρουόμενα και σύμφωνα με μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο JAMA, ίσως η λήψη της ασπιρίνης να μην κάνει και μεγάλη διαφορά.
Η Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα, ότι δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις που να υποστηρίζουν την άποψη ότι η ασπιρίνη μπορεί να προλάβει την εμφάνιση ενός πρώτου καρδιακού επεισοδίου, αναφέρει δημοσίευμα του Time.
Για το λόγο αυτό, μια ομάδα ερευνητών από την Ιαπωνία, αποφάσισε να διερευνήσει το ζήτημα αυτό, μελετώντας 14.646 εθελοντές ηλικίας από 60 έως 85 ετών.
Ανάμεσα στο 2005 και 2007, οι συμμετέχοντες –κανένας από τους οποίους δεν είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο, όμως εμφάνιζαν παράγοντες κινδύνου που τους έκαναν ευάλωτους- κλήθηκαν να λαμβάνουν μια χαμηλή δόση ασπιρίνης ή όχι. Μπορούσαν να λαμβάνουν κανονικά οποιοδήποτε άλλο φάρμακο μπορεί να έπαιρναν, ή και καινούρια αν τους τα συνταγογραφούσε ο γιατρός τους κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Πέντε χρόνια μετά, όπως αναφέρει η έρευνα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν σημειώθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις ομάδες, σε ό,τι αφορά την εμφάνιση καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων ή και θανάτου.
Συνολικά το 2,77% αυτών που έπαιρναν ασπιρίνη έπαθε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 2,96% (στατιστικά ασήμαντη διαφορά) σε εκείνους που δεν ελάμβαναν ασπιρίνη.