Τρίτη , 5 Νοέμβριος 2024

Προστατεύσου από τον διαβήτη με τη δύναμη των ξηρών καρπών

Η υπέροχη γεύση των ξηρών καρπών είναι ίσως αρκετή για να πειστείς να τους καταναλώνεις καθημερινώς και αδιαλείπτως. Μάθε όμως ότι έχουν και πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου, μεταξύ των οποίων και η προστασία από τον διαβήτη.

Σύμφωνα με νέα μελέτη στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, τα πολύτιμα Ω-6 λιπαρά των ξηρών καρπών λειτουργούν σαν «ασπίδα» ενάντια στον διαβήτη τύπου 2.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η επαρκής πρόσληψη Ω-6 μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη έως και κατά 35%!

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα Ω-6 λιπαρά μετατρέπονται στον οργανισμό σε λινελαϊκό οξύ, το οποίο βελτιώνει τη διαδικασία μεταβολισμού των λιπαρών και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Μέσω αυτών των δύο μηχανισμών, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη. Πρέπει να τονιστεί ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι σε θέση να συνθέσει το λινελαϊκό οξύ κι έτσι πρέπει να το λαμβάνεις έμμεσα από τη διατροφή σου.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι μια απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2, ο οποίος παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση σε ολόκληρο τον κόσμο» επισημαίνει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Δρ Τζέισον Γου από το ανεξάρτητο ινστιτούτο ιατρικών ερευνών The George Institute for Global Health στο Σίδνεϊ.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από ανάλυση 20 μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε 10 χώρες μεταξύ 1970 και 2010, με τη συμμετοχή σχεδόν 40.000 ανθρώπων συνολικά. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 κατά την έναρξη των μελετών και οι ερευνητές μετρούσαν σε βάθος χρόνου του λινελαϊκό οξύ στον οργανισμό τους, καθώς αποτελεί δείκτη για την επάρκεια Ω-6 στον οργανισμό.

Οι αναλύσεις των ερευνητών σε όλες τις μελέτες κατέληξαν στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα: ότι η επαρκής πρόσληψη Ω-6 αποτελεί αποτελεσματικό μέσο πρόληψης του διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν τα υψηλότερα επίπεδα λινελαϊκού οξέος στον οργανισμό τους φάνηκε να διατρέχουν 35% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη σε σύγκριση με όσους είχαν τα χαμηλότερα.

Βάλε λοιπόν στη ζωή σου τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τους λοιπούς πεντανόστιμους ξηρούς καρπούς για να απολαύσεις τα μοναδικά οφέλη τους στην υγεία σου!

Δες κι αυτό:

Ο ξηρός καρπός που «καθαρίζει» την κακή χοληστερόλη

Ποιοι είναι οι 5 πιο υγιεινοί ξηροί καρποί

Αμύγδαλα vs. Καρύδια: Θερμίδες και διατροφική αξία (γράφημα)


Πηγή