Τρίτη , 3 Δεκέμβριος 2024

Σκληρότερη γραμμή από τις ΗΠΑ έναντι της Τεχεράνης

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το οποίο συνδέεται με το Ιράν, στο πλαίσιο της προσπάθειας να υιοθετηθεί μια σκληρότερη γραμμή έναντι της Τεχεράνης χωρίς να γίνουν άμεσα κινήσεις για να τερματιστεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Τρία μέτρα τα οποία στοχοθετούν τη Χεζμπολάχ εγκρίθηκαν διά βοής, χωρίς να εκφραστούν ενστάσεις.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει σήμερα Πέμπτη επί ενός σχεδίου νόμου που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν εξαιτίας του προγράμματός του για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη 13η Οκτωβρίου ότι δεν επαληθεύει πως το Ιράν τηρεί τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα και απείλησε να τερματίσει τη συμφωνία. Η κίνηση του Τραμπ σημαίνει ότι το αμερικανικό Κογκρέσο έχει περιθώριο 60 ημερών για να αποφασίσει εάν θα επιβάλει ξανά τις κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας που είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία για αυτό στο Κογκρέσο. Προς το παρόν, συνεργάτες βουλευτών και γερουσιαστών λένε ότι η έμφαση δίνεται σε άλλα μέτρα, όπως αυτά που βάζουν στο στόχαστρο τη Χεζμπολάχ και το πρόγραμμα της Τεχεράνης για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τετάρτη προβλέπουν (α) την επιβολή κυρώσεων σε βάρος οποιασδήποτε οντότητας αποκαλυφθεί πως υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ, και (β) την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ επειδή φέρονται να χρησιμοποιούν πολίτες σαν ανθρώπινες ασπίδες. Το τρίτο μέτρο είναι μια προτροπή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να χαρακτηρίσει τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση, όπως έκανε η Ουάσινγκτον το 1997.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ουάσινγκτον επικήρυξε για εκατομμύρια δολάρια δύο στελέχη της Χεζμπολάχ, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ καταρτίζει μια νέα στρατηγική για τη μείωση της επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εξασφάλιση ευρείας διεθνούς στήριξης σε μια εκστρατεία εναντίον της Χεζμπολάχ μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Το πολιτικό, στρατιωτικό και θρησκευτικό κίνημα συμμετέχει στην εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του Λιβάνου και μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας, καθώς προσφέρει κοινωφελείς υπηρεσίες.

localStorage.clear();


Πηγή