Τρίτη , 24 Δεκέμβριος 2024

Ένα ρομπότ γράφει ανατριχιαστικές ιστορίες τρόμου

Είναι άραγε τόσο έξυπνη και επινοητική η τεχνητή νοημοσύνη που να μπορεί να τρομάξει τους ανθρώπους πλάθοντας τις δικές της ιστορίες;

Ή μήπως είναι από μόνο του τρομακτικό το απλό γεγονός ότι ένα πρόγραμμα γράφει ιστορίες τρόμου;

Σε όλα αυτά έρχεται να απαντήσει η «Σέλεϊ», όπως τη λένε, που σκαρώνει διηγήματα με κομμένα στόματα, αντρικές κυήσεις και σπίτια γεμάτα κούκλες του σατανά!

Κι αν οι μηχανές έρχονται ολοταχώς να αρπάξουν τις δουλειές μας, η συγγραφή δεν ήταν άλλοτε εντός της λίστας, καθώς θεωρείται ανώτερη πνευματική ασχολία.

Κάτι που θέλει προφανώς να αλλάξει το bot που έφτιαξε το Media Lab του περιβόητου MIT (Massachusetts Institute of Technology), η «Shelley», που όπως μας λένε «γράφει τις δικές της ιστορίες τρόμου».

Το όνομά της το πήρε από τη Βρετανή Μέρι Σέλεϊ, τη «μητέρα» του Φρανκενστάιν, και είναι ουσιαστικά ένας αλγόριθμος που τρέφεται με τις ιστορίες των άλλων. Η Shelley διάβασε τις 140.000 ιστορίες τρόμου από ερασιτέχνες γραφιάδες που βρήκαν οι επιστήμονες σε μια γωνιά του κοινωνικού δικτύου Reddit και πλέον κάθε ώρα χτυπά στο Twitter με μια δική της, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να τη συνεχίσουν.

Και καθώς δεν ξέρει ή δεν την ενδιαφέρει τι είναι πιθανό και τι απίθανο, πλάθει ανατριχιαστικά πράγματα που δύσκολα θα έγραφε ένας άνθρωπος. Όπως το χαμογελαστό «πράγμα» που απέδωσε η φαντασία της που δεν έχει μάτια, μύτη και στόμα.

«Οι ανθρώπινοι συγγραφείς δεν έχουν τίποτα να φοβούνται για την ώρα», προφητεύει ένας από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην έρευνα, ο καθηγητής Iyad Rahwan, «οι αλγόριθμοι δεν είναι για την ώρα πολύ καλοί στο να παράγουν περίπλοκες αφηγήσεις».

sofchaoish2

«Σήμερα, τίποτα δεν φαίνεται να τρομάζει περισσότερο την ανθρωπότητα από τις έξυπνες μηχανές», λέει με νόημα ο επιστήμονας του MIT, Manuel Cebrian, επιβεβαιώνοντας πως το ρομπότ δεν θα σταματήσει εκεί…

localStorage.clear();


Πηγή